Departamenti i Shtetit: Mesazhe antisemite dhe antimuslimane në Serbi

1 minute, 18 seconds Read

Komunitetet fetare në Serbi raportuan më pak incidente të dhunshme vitin e kaluar sesa në vitin 2021, sipas raportit të Departamentit të Shtetit të SHBA-së për lirinë fetare në botë, por ai tregon për promovimin e antisemitizmit në internet dhe faktin që grupet nacionaliste përdorin rrjetet sociale për të përhapur mesazhe kundër emigrantëve dhe muslimanëve.

Në raportin për vitin 2022, i cili u publikua në faqen e internetit të Departamentit të Shtetit, tregohej se në të gjithë Serbinë janë shfaqur shprehje të ndjenjave anti-muslimane, në formën e grafiteve dhe muraleve që lavdërojnë të dënuarin për krime lufte Ratko Mlladiç dhe përdorimin e ofendimit në terma për të përshkruar shqiptarët etnikë.

U tha se në korrik 2022, vandalët në Novi Sad dëmtuan dy ekspozita, njëra prej të cilave iu kushtua kujtimit të Holokaustit dhe se simbolet neonaziste dhe pro-ruse ishin shkruar mbi disa panele.

Më pak incidente të dhunshme në botë

Çdo vit, duke filluar nga viti 1998, Departamenti i Shtetit i paraqet Kongresit Amerikan një raport mbi gjendjen e lirisë fetare në vendet e botës, në përputhje me Aktin e Lirisë Fetare.

Raporti, ndër të tjera, vë në dukje politikat e autoriteteve në vende të veçanta në të cilat cenohen besimet fetare të komuniteteve dhe individëve.

Aty thuhet se grupet fetare raportuan më pak incidente të dhunshme në vitin 2022 sesa në vitin 2021 dhe se komuniteti hebre nuk raportoi asnjë incident apo sulm antisemitik kundër anëtarëve të tij.

Publikime te ngjashme