Shqipëria kërkon përjashtimin e Rusisë nga KS të OKB-së

2 minutes, 36 seconds Read

Shqipëria është shprehur e shqetësuar për kuotat e Rusisë si anëtar i Përhershëm në Këshillin e Sigurimit e në OKB, në të njëjtën kohë që u mbush një vit nga agresioni ndaj Ukrainës.

Mediat portugeze citojnë ambasadorin shqiptar në OKB, të jetë shprehur se me këto qendrime, Rusia  nuk mund të jetë në këtë pozicion ku bllokon veprimin e OKB-së në konflikte të armatosura.

“Rusia nuk mund të jetë më në Këshillin e sigurimit dhe OKB”, citohet  ambasadori Ferit Hoxha nga mediumi portugez Observador.

Sipas tij, Rusia sot nuk është një vend që favorizon paqen. “Prandaj duhet të jetë jashtë Këshillit të Sigurimit dhe jashtë OKB-së, nëse do të kishim mjetet për këtë”.

“Megjithëse është e qartë se Moska nuk i plotëson kushtet për të qëndruar në Kombet e Bashkuara pas shkeljeve të rënda të Kartës së saj me agresionin ndaj Ukrainës, janë dy aspekte që duhet të merren parasysh, morali dhe ligji”, citohet të ketë deklaruara ambasadori shqiptar.

“Në aspektin moral, është natyrisht, një vend që nuk respekton kartën e Kombeve të Bashkuara dhe nenin 2, që parashikon aderimin për paqe. Rusia sot nuk është një vend që aderon në paqe. Prandaj, Rusia duhet të jetë, natyrisht, jashtë Këshillit të Sigurimit dhe jashtë OKB-së, nëse do të kishim mjetet” ka thënë ambasadori Hoxha.

Kreu i misionit shqiptar në OKB i është referuar edhe procedurës ligjore që parashikon aktualisht organizata.

“Aspekti ligjor është se ne nuk mund ta bëjmë këtë. Sepse për të ndryshuar përbërjen e Këshillit, na duhen jo vetëm dy të tretat e Kombeve të Bashkuara, por edhe pesë anëtarët e përhershëm. Kështu që unë nuk shoh mundësinë që Rusia të votojë kundër vetvetes”  tha Hoxha.

Përfaqësuesi shqiptar në OKB citohet të ketë vlerusuar gjithashtu se nuk sheh asnjë mundësi për paqe në këtë moment.

“Unë mendoj se kjo luftë e zgjedhur e nisur nga Rusia dhe ndoshta nga një person në Rusi (Vladimir Putin) është në një lloj pike pa kthim. (…) Ne shohim se Rusia është ende e bindur se Ukraina nuk duhet të ekzistojë, se territori i Ukrainës mund të jetë rus , dhe ata kanë aneksuar zyrtarisht katër territore të reja, përveç Krimesë. Prandaj, ne nuk shohim asnjë mundësi, asnjë dëshirë për negociata tani” tha ambasadori Hoxha.

Megjithatë duke parashikuar se pranvera do të sjellë lajme për vlerësimin e mundësive të reja të negociatave, ambasadori Hoxha citohet të ketë sjellë shembullin e Bashkimit Europian si i vetmi organizëm aktualisht në botë që realizon parandalimin e konflikteve.

Udhëheqësit më të lartë të Bashkimit Europian janë shprehur në vazhdimësi për rolin e drejtë që po luan Shqipëria me këtë mandat në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, duke mbështetur kështu një kanalizim të energjive për paqe që vijnë nga Europa.

Publikime te ngjashme