Përgjigja e Izraelit ndaj sulmeve Iraniane: “Eksperti Britanik zbulon 3 opsionet e Mundshme dhe të Pamundshme”!

1 minute, 51 seconds Read

Duke folur për një hakmarrje izraelite ndaj sulmit masiv të Iranit të shtunën, analisti i sigurisë dhe mbrojtjes Michael Clarke ka dhënë mendimet e tij se si mund të duket një përgjigje.

Ai ka theksuar se qeveria e Benjamin Netanyahu ka thënë për vite me radhë “armiku ynë i vërtetë është Irani”, shkruan Sky News.

“Revolucioni iranian i vitit 1979 nxiti një retorikë anti-izraelite në të gjithë rajonin”, thotë ai.

Dhe ai thotë se beson se “do të ketë një përgjigje”.

“Kabineti izraelit i luftës u takua dy herë dje dhe forcat e vijës së ashpër në kabinet po bënin shumë presion për të thënë: Ne duhet të kemi një përgjigje të sigurt për të rivendosur parandalimin”.

Por si mund të hakmerret Izraeli?

Përgjigja mund të jetë një sulm ajror në vetë Iranin, thotë Clarke, por ka “probleme logjistike” atje sepse aeroplanët do të duhet të fluturojnë mbi Jordani dhe Irak dhe “ata nuk do të marrin leje për ta bërë këtë”.

Ata gjithashtu mund të lëshojnë një sulm me raketa.

“Ata nuk do të kishin nevojë për të drejtat e fluturimit, sepse raketat shkojnë aq lart sa të mos jenë problem, por kjo do të ishte më pak efektive”, vlerëson ai.

Ata gjithashtu mund të përpiqen të godasin interesat iraniane në Irak dhe Siri.

“Kjo do të shihej si një përgjigje më e moderuar ushtarake”, shton ai.

“Ose ata mund të përpiqen ta luajnë atë në mënyrë diplomatike dhe thjesht të vazhdojnë të shkojnë në OKB dhe organizatat ndërkombëtare dhe të thonë se duan më shumë dënim – nuk mendoj se do ta bëjnë këtë sepse kjo nuk është në ADN-në e kësaj qeverie izraelite”.

Michael Clarke është një profesor vizitor në King’s College në Londër dhe në Universitetin e Exeter.

Ai ishte drejtori themelues i Qendrës për Studime të Mbrojtjes, dhe më pas Institutit të Politikave Ndërkombëtare, të dyja në King’s College në Londër, përpara se të bëhej drejtor i përgjithshëm i “Royal United Services Institute”.

Publikime te ngjashme