Njeriu i parë që humbi një pasuri prej 200 miliardë dollarësh

2 minutes, 3 seconds Read

Elon Musk, në janar 2021, u bë vetëm personi i dytë në botë, pasuria personale e të cilit i kaloi 200 miliardë dollarët (i pari ishte Jeff Bezos).

Por, disa muaj më vonë – dhe konkretisht në dhjetor 2022 – ai u bë i pari (dhe i vetmi deri më sot) që arrin të humbasë të paktën 200 miliardë dollarë.

Manjati 51-vjeçar, në veçanti, pa pasurinë e tij të tkurret në vetëm 137 miliardë dollarë të premten, ndërsa aksionet e Tesla-s vazhduan trajektoren e tyre në rënie, duke u zhytur gati 70% gjatë 12 muajve të fundit.

Që nga nëntori 2021, llogaria bankare e Elon Musk përmbante 340 miliardë dollarë. Kjo do të thotë se në vetëm 13 muaj ai humbi 203 miliardë dollarë në asete. Një shumë e paimagjinueshme parash, e cila i humbi titullin e njeriut më të pasur në botë (tashmë është Bernard Arnault i LVMH).

Në çdo rast, “hashura” e madhe është e lidhur pazgjidhshmërisht me aksionet e Tesla-s, e cila pësoi një tronditje të madhe në vitin 2022, me kapitalizimin e saj të tregut që u tkur me të paktën 600 miliardë dollarë.

Duhet të theksohet se pjesa tjetër e gjigantëve të teknologjisë, si Apple, Microsoft, Amazon dhe Alphabet, shënuan humbje të një shkalle të ngjashme, e cila i atribuohet politikës së shtrënguar monetare dhe frikës për një recesion të ardhshëm.

Kompanitë e teknologjisë, në fund të fundit, shihen si më të cenueshmet ndaj perspektivës së një tkurrjeje të PBB-së, pasi vlera e tyre aktuale e tregut të aksioneve bazohet kryesisht në perspektivat e fitimeve të ardhshme.

Sa i përket Tesla-s, përveç frikës nga rënia e të ardhurave, ajo duhet të menaxhojë edhe konkurrencën në rritje, pasi gjithnjë e më shumë kompani depërtojnë në fushën e lëvizshmërisë elektrike, duke fituar pjesë të konsiderueshme të tregut.

Ndërkohë që duhet të “komandojë” të gjitha këto sfida, Musk bëri një lëvizje të pakuptueshme – për shumë njerëz, duke blerë në tetor 100% të Twitter-it për 44 miliardë dollarë. Madje ai e vuri veten në krye të kompanisë, duke vendosur të mbante “dy kunguj në të njëjtën sqetull”.

Miliarderi amerikan, për të financuar blerjen në fjalë, shkoi në një breshëri shitjesh të aksioneve të Tesla-s, në të cilën tani kontrollon 13.4% (ai zotëron edhe 42.2% të SpaceX), gjë që padyshim tronditi tregjet dhe intensifikoi likuidimet.

Publikime te ngjashme