Tjetër zbulim arkeologjik befasues në Egjipt

1 minute, 27 seconds Read

Arkeologët egjiptianë njoftuan se zbuluan dy punëtori ku njerëzit dhe kafshët ishin mumifikuar në Saqqara, një nekropol i madh i qytetit të lashtë egjiptian të Memphis, që ndodhet rreth njëzet kilometra në jug të Kajros.

Është i fundit në një seri zbulimesh që, siç shpresojnë autoritetet, mund të kontribuojnë në ringjalljen e industrisë së turizmit në vend.

Mostafa Waziri, drejtor i Këshillit të Antikiteteve dhe Antikiteteve të Egjiptit, u tha gazetarëve se dy punëtoritë e reja të zbuluara, njëra për balsamimin e njerëzve dhe tjetra për balsamimin e “kafshëve të shenjta”, datojnë që nga dinastia e 30-të (380-343 para Krishtit). epoka e Ptolemeut (305-30 para Krishtit).

Vendi u zbulua pas një viti gërmimesh pranë faltores së perëndeshës Bast në Saqqara, ku ka katakombe me mace të mumifikuara.

Është i njëjti vend ku arkeologët zbuluan qindra kafshë dhe njerëz të mumifikuar në vitin 2019.

“Ne gjetëm punëtori balsamimi, një për njerëzit dhe një për kafshët, si dhe të gjitha mjetet dhe furnizimet që përdoreshin për qëllime mumifikimi në atë kohë,” tha Waziri.

“Zbuluam piedestale guri, enë balte, enë rituale dhe natron, një nga përbërësit kryesorë për mumifikimin dhe rripat e rrobave të përdorura për mbështjelljen e trupave”.

Gjatë gërmimeve të fundit në Saqqara, arkeologët zbuluan dy varre më të vogla, 4400 dhe 3400 vjeçare.

E para u ndërtua për kryeskribët e dinastisë së 5-të, dhe e dyta për priftin e dinastisë së 18-të.

Të dyja paraqesin skena të shumta nga jeta e përditshme dhe shenja hieroglifike, thekson Ministria e Antikiteteve dhe Antikiteteve.

Publikime te ngjashme