Hoti pas marrëveshjes së Ohrit: Më në fund po lëvizim drejt hapave konkret për zbardhjen e fatit të më të dashurve tanë

1 minute, 54 seconds Read

Kryetar i Komisionit qeveritar për personat e pagjetur, Andin Hoti dhe njëherësh djali i veprimtarit të çështjes kombëtare Ukshin Hoti, ka reaguar pas dakordimit të ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për aneksin e zbatimit të planit evropian.

Hoti ka thënë se është duke shpresuar që pas 24 viteve “më në fund po lëvizim drejt hapave konkret për zbardhjen e fatit të më të dashurve tanë”.

Ndër tjera ai ka shtuar se fal aleatëve të Kosovës, u arrit që t’i imponohet Serbisë që të bëjë zbardhjen e fatit të personave të zhdukur.

Postimi i plotë:

Të respektuar qytetarë,

Shpresoj që më në fund po levizim drejt hapave konkret për zbardhjen e fatit të më të dashurve tanë. Per gati 24 vjet fati i tyre është mbajtur peng nga marrëdheniet tona normale. Njerezit tanë nuk e kanë merituar një trajtim kaq brutal edhe pas perfundimit të luftes.

Prandaj, me ndihmen e miqve tanë, sot arritem ta imponojmë adresimin e drejtë të përgjegjësisë për të zhdukurit, si viktima të luftës që kërkojnë jo vetëm zgjidhje por edhe drejtësi në bazë të konventave ndërkombëtare.

Deklarata, e cila pritet të miratohet, ka për qëllim përveç tjerash, marrjen e informatave për të gjithë personat e zhdukur nga Serbia, si dhe trajtimin e dinjitetshëm të tyre si persona të zhdukur me forcë.

Mos miratimi dhe pastaj zbatimi i kësaj deklarate nga ana e Serbisë, nënkupton shkelje të marrëveshjës dhe aneksit të saj të garantuar nga Bashkimi Evropian.

Komiteti i përbashkët i kryesuar nga BE e ka për obligim tashmë, të siguroj zbatimin e deklaratës për persona të zhdukur, pas miratimit të saj.

Ne, dje kemi arritur që çështjen e personave të zhdukur ta trajtojmë si çështje të veçantë, me paragraf të veçantë, si dhe si qështje urgjente.

Zotimi me deklaraten për persona të zhdukur si deklaratë e veçantë në kuadër të marrëveshjes, tregon se çeshtja e të zhdukurve nuk është thjesht një ndër temat, por është kryetema që i paraprin të gjitha çështjeve të tjera drejt normalizimit dhe njohjës në të ardhmen.

Publikime te ngjashme