Niniq: Nëse bie Radoiçiq , bashkë me të bie edhe Vuçiqi, prandaj ata duan të dalin bashkë nga kjo situatë!

3 minutes, 16 seconds Read

Arrestimi dhe hetimi që është nisur kundër Milan Radoiçiqit në Beograd është i vetmi skenar i mundshëm, tha avokati Ivan Niniq, por vlerësoi se nuk sheh një qasje të ndershme nga autoritetet shtetërore të Serbisë.

Niniq tha për N1 se “Radoiçiq ra në kurthin e miut të Vuçiqit dhe Vuçiq ra në të tijën”.

“Në vend që ta parandalojmë atë (Radoiçiqin) që të ndodhë kjo, ne kemi një situatë ku njeriu që krijoi dhe drejtoi sistemin e krizave për 10 vjet, përpiqet ta menaxhojë atë, krijon një komplot dhe tani krijon një zgjidhje”, theksoi Niniq.

Në kuptimin procedural dhe juridik, Niniqi pret që në muajin e ardhshëm të kërkojnë një zgjidhje kompromisi që do të kënaqë si formën juridike ashtu edhe rendin juridik kushtetues të Republikës së Serbisë dhe njëkohësisht të jetë e pranueshme për bashkësinë ndërkombëtare.

“Nuk mendoj se në këtë rast Prokuroria ka autonomi të plotë dhe liri veprimi. Me duket se gjithçka po shkon ne drejtim që të bëjë një lloj marrëveshjeje mbi pranimin e fajit me Radoiçiqin ku ai do të merrte një pjesë të fajit mbi vete pasi ka më shumë krime për të cilat akuzohet… Diçka që do të ishte e pranueshme për të dy – Radoiçiqin dhe Vuçiqin. Ata duhet të dalin së bashku nga kjo situatë, pasi kanë 10 vjet në të gjithë këtë”, tha Niniq.

Nëse Radoiçiq e merrte fajin, siç thekson Niniq, ai do të dënohej pa të drejtë ankese.

Niniq ka shprehur dyshime për vërtetësinë e urdhrit për kryerjen e hetimeve ndaj Radoiçiqit, duke thënë se ishte “simulim i Vuçiqit”.

Nëse Radoiçiq bie, bie edhe Vuçiq, thotë Niniq dhe shton se Serbia nuk ka kornizë për ta ekstraduar në Prishtinë dhe se çfarë do të jetë presioni, mbetet të shihet.

Sipas urdhrit për hetimin, Milan Radoiçiq akuzohet se ka blerë armë, municion dhe eksploziv të fuqisë së madhe shkatërruese nga Tuzlla, Federata e BeH, nga janari 2023 deri më 24 shtator, të cilat i janë dorëzuar në territorin e qytetit të Beograd, më së shpeshti në rrugën Bubanj Potok – Vrçin, të cilat më pas i transportonte dhe ruante në vende të pacaktuara në territorin e Kosovës.

Niniq pyeti se si Radoiçiq ka mundur të mbledhë dhe dorëzojë atë sasi armësh për 9 muaj, pa e ditur BIA dhe shërbimet e sigurisë.

Këto, siç deklaroi ai, nuk janë aktivitete që mund të kalojnë pa u vënë re, dhe nëse kanë kaluar, aparati serb i sigurisë është “shpuar si djathi zviceran”.

Ngjarja në Banjskë, siç tha ai, nuk është më problemi i brendshëm i Serbisë, por po bëhet problem i sigurisë globale, siç tregohet nga dislokimi i trupave të NATO-s dhe mesazhet e komunitetit ndërkombëtar, veçanërisht nga SHBA-të, të cilat nuk duan një Ukrainë të re.

Sipas Niniqit, Vuçiq e dëgjoi dhe e kuptoi mesazhin nga SHBA dhe “e di se çfarë duhet të bëjë”, dhe arrestimi i Radoiçiqit pasoi menjëherë pas.

Për herë të parë në 10 vjet, Vuçiq është në mbrojtje. Në këtë situatë ai është i mërzitur, nuk di çfarë të thotë dhe gjatë gjithë kohës Kurti është në ofensivë, ka thënë Niniq.

Ai shtoi se ishte i rezervuar sipas skenarit të paraqitur nga Radioiçiq.

Radoiçiq është transmetuesi i Vuçiqit, garantuesi i Marrëveshjes së Brukselit, përgjegjës për heqjen e barrikadave, tha Niniq.

“Pesëqind herë e dëgjoi atë (Vuçiqin) dhe tani nuk e dëgjoi për herë të 501-të, kështu që nuk do të jetë kështu”, beson Niniq.

Publikime te ngjashme