Inskenimi i rasteve në Kosovë, strategji e vjetër e Serbisë

2 minutes, 19 seconds Read

Ndonëse nuk shërben më pije për mysafirët, mbetet ndër lokalet më të njohura në Kosovë. Që nga data 7 tetor është futur në listën e trashëgimisë kulturore në mbrojtje të përkohshme.

Lokali “Panda” në Pejë hyri në histori më 14 dhjetor 1998, ditë kur u vranë gjashtë të rinjë serbë. Për këtë vrasje u arrestuan dhe u malltretuan të rinj shqiptarë, pa pasur asnjë lidhje me rastin.

Edhe vetë presidenti Aleksandar Vuçiq para 10 viteve kishte deklaruar se nuk ka prova që krimin e kanë kryer shqiptarët.

Edhe më 1 maj 1985 nuk kishte prova, por u përhap lajmi se Gjorgje Martinoviqin e kanë përdhunuar seksualisht 2 shqiptarë në arat e Gjilanit.

Këtë rast e kujton shumë mirë profesori Fadil Maloku, atë kohë student i sociologjisë.

“Kulmi i propagandës që bënte atë botë Serbia për t’i stigmatizuar dhe për ti paragjykuar shqiptarët. …Në atë historinë e orgjive të veta u vet-lëndua edhe kur shkoi në spital ai ka deklaruar se është i vet-lënduar edhe më vonë duket që shërbimi sekret serb si rast e ka marr edhe ka dashur që fajin t’iu lë shqiptarëve”, ka thënë ai.

Maloku thotë se edhe tash shteti serb nuk e ka harruar zakonin e inskenimit të rasteve, prandaj i fton inctitucionet të jenë sy-hapur.

“Edhe sot e kësaj dite përdor pothuajse të njëjtat metoda për t’i stigmatizuar shqiptarët, se gjoja se janë duke i dhunuar (sulmuar serbët e Kosovës), duke bërë pengesa atje në pjesën veriore, dhe këtë e bënë me qëllim”, ka deklaruar Maloku.

Propagandë me krime ordinere bënë vazhdimisht edhe Zyra për Kosovën në Qeverinë e Serbisë. Për shembull në korrikun e 2022, ata propagandonin se shqiptarët ia kanë thyer xhamin e veturës, Davor Petkoviqit, ish-nënkrytearit të Ranillugut.

Ky lajm ishte në kundërshtim me realitetin në terren dhe ishte përgënjeshtruar nga vet komandanti i Policisë për RTV Dukagjini, po ashtu me përkatësi etnike serbe.

Edhe më 1 qershor 2022 shefi i zyrës së BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, gjatë një vizitë në shtëpinë e një serbi kishte thënë se incidentet ndëretnike janë shtuar.

RTV Dukagjini e kishte vizituar shtëpinë ku ishte Szunuog, e po ashtu fshatarët tjerë të cilën flisnin të kundërtën.

As Zyra e shefit të Zyrës së BE-së nuk kishte treguar se ku janë bazuar për këtë deklarim. Ndërkaq Policia e Kosovës kishte treguar se për tri vite në Vushtrri ishte regjistruar vetëm një rast për ‘nxitje të përçarjes dhe mos durimit’.

Publikime te ngjashme