India, vendi më i populluar në botë – 86 mijë foshnja lindin çdo ditë

3 minutes, 11 seconds Read

India ka kaluar Kinën si vendi më i populluar në botë, sipas vlerësimeve të Kombeve të Bashkuara, që është ndryshimi më i rëndësishëm në demografinë globale të regjistruar.

Sipas parashikimeve të OKB-së, të cilat janë llogaritur në bazë të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë të dhënat e regjistrimit dhe normat e lindjeve dhe vdekjeve, India tani ka një popullsi prej 1.425.775.850 banorësh, duke kaluar kështu Kinën për herë të parë, shkruan Guardian.

Është gjithashtu hera e parë që nga viti 1950, kur OKB-ja filloi për herë të parë të mbajë rekorde globale të popullsisë, që Kina është rrëzuar nga vendi i parë, transmeton Telegrafi.

Rënia e popullsisë së Kinës është rezultat i dekadave të ligjeve të rrepta për të kontrolluar shkallën në rritje të lindjeve në vend, duke përfshirë futjen e politikës së një fëmije në vitet e 80-ta.

Kjo përfshinte gjoba për të pasur fëmijë shtesë, aborte të detyruara dhe sterilizime. Edhe pse fillimisht shumë efektive në kontrollin e popullsisë, kjo politikë është bërë viktimë e suksesit të saj dhe vendi tani po lufton me një popullsi në plakje, e cila mund të ketë implikime serioze ekonomike.

Një pjesë e problemit është se për shkak të preferencës tradicionale për djemtë, politika e një fëmije ka çuar në një çekuilibër të madh gjinor. Numri i meshkujve tani është më i madh se femrat me rreth 32 milionë.

Popullsia e Indisë është rritur me më shumë se një miliardë që nga viti 1950. Megjithëse rritja tani është ngadalësuar, numri i njerëzve në vend pritet të vazhdojë të rritet gjatë dekadave të ardhshme, duke arritur kulmin prej 1.7 miliardë deri në vitin 2064. Sot, mesatarisht 86,000 foshnja lindin në Indi në ditë, krahasuar me vetëm 49,400 në Kinë.

Parashikimet e mëparshme thanë se do ta kapërcenin Kinën në vitin 2027, kështu që kjo ndodhi katër vjet më shpejt, kryesisht për shkak të popullsisë së re. Por në të njëjtën kohë, është ulur gjithashtu rritja e popullsisë dhe është arritur stabilizimi i popullsisë më shpejt nga sa e imagjinonin dhe do të vazhdojnë të ngadalësojnë për sa kohë që të qëndrojnë në rrugën e duhur.

Këto janë disa nga parashikimet e Punam Mutreja, drejtor ekzekutiv i Fondacionit të Popullsisë së Indisë. Numri i saktë i popullsisë indiane nuk dihet ende, për shkak të vonesës së qeverisë në kryerjen e regjistrimit, i cili zakonisht mbahet çdo dekadë. Ai duhej të ishte në vitin 2021, por u shty për shkak të pandemisë Covid-19 dhe qeveria, e udhëhequr nga kryeministri Narendra Modi, nuk ka shpallur ende një datë fillimi.

Reklama

Disa kanë akuzuar qeverinë Modi se po pengon procesin e regjistrimit për të fshehur të dhëna që mund të jenë politikisht të pafavorshme. Megjithatë, qeveria thotë se vonesa është për shkak të përpjekjeve të vazhdueshme për të sjellë teknologjinë në proces.

Njoftimi i OKB-së ka të ngjarë të rrisë presionin ndaj qeverisë indiane për të kryer hulumtimin. Popullsia parashikohet të jetë rritur me afro 200 milionë – më shumë se popullsia e Brazilit – që nga regjistrimi i fundit në vitin 2011, dhe ekspertët thonë se mungesa e të dhënave jetike po pengon politikëbërjen dhe programet e mbrojtjes sociale.

Demografia indiane nuk është aspak ‘uniforme’ në të gjithë vendin. Një e treta e rritjes së parashikuar e popullsisë gjatë dekadës së ardhshme do të vijë nga vetëm dy shtete, Bihar dhe Uttar Pradesh, në veri të vendit, të cilat janë disa nga shtetet më të varfra të Indisë. Vetëm Uttar Pradesh ka rreth 235 milionë banorë, që është më shumë se Nigeria apo Brazili. /Telegrafi

Publikime te ngjashme