Ambasadori i Ukrainës në Serbi: Kosova e ka dënuar agresionin e Rusisë, s’çuditem që ka zëra për njohje

3 minutes, 20 seconds Read

Ambasadori i Ukrainës në Beograd, Volodymyr Tolkac, ka folur për mundësinë e ndryshimit të qëndrimit të shtetit të tij karshi Kosovës.

Deklarata e tij vjen pasi në një letër të dhjetëra politikanëve nga Europa dhe SHBA, që i dërguan BE-së, SHBA-së e Britanisë së Madhe me kërkesën për politikë të balancuar ndaj Kosovës dhe Serbisë, duke tërhequr vërejtën për mbajtje të anës ndaj Beogradit, nënshkrues janë edhe dy deputetë nga Ukraina.

Kjo çoi në një sërë artikujsh në mediat serbe për këtë mbështetje të deputetëve Oleksandr Merezhko dhe Oleksiy Goncharenko ndaj Kosovës.

Këto raportime i ka komentuar Tolkac në një deklarim për mediumin në gjuhën serbe “Kosovo Online”, transmeton Express.

“Pozicioni i Ukrainës është parimor dhe i qëndrueshëm – Ukraina respekton integritetin territorial të Serbisë. Sot, është jetike për popullin e Ukrainës të mbrojë lirinë dhe pavarësinë e tij nga agresioni i paprovokuar rus. Sot, qindra ukrainas janë vrarë dhe mijëra janë plagosur rëndë nga pushtuesi rus. Shoqëria ukrainase, e cila paguan një çmim të lartë për lirinë e saj, e di se një pozicion neutral në raport me shtetin agresor në praktikë e ndihmon agresorin të kryejë krimet e tij, në vend që mbështetja praktike për normat e së drejtës ndërkombëtare – integriteti territorial i Ukrainës. Në këtë kontekst, ne duhet të njohim qëndrimin e qartë të lidershipit të Kosovës lidhur me dënimin e agresionit rus ndaj Ukrainës, veçanërisht bashkimit me sanksionet ndaj agresorit”, tha Tolkac.

Ai shtoi se prandaj nuk është për t’u habitur që gjithnjë e më shumë zëra në shoqërinë ukrainase mbështesin njohjen e pavarësisë së Kosovës.

“Prandaj, nuk është sekret që në parlamentin ukrainas ka një numër të caktuar deputetësh – mbështetës të idesë së njohjes së mundshme. Në fund të fundit, ata dëgjojnë mendimin e votuesve të tyre. Ukraina, si një shtet demokratik që respekton lirinë e fjalës, nuk mund të kufizojë shprehjen e lirë të opinioneve të tjera të politikanëve, qarqeve profesionale apo publikut. Në kushtet e agresionit të gjithanshëm të Rusisë kundër Ukrainës, çështja e dënimit publik dhe pa mëdyshje të krimeve ruse në Ukrainë dhe ofrimit të ndihmës praktike në luftën kundër armikut është veçanërisht i ndjeshëm për ne”, tha Tolkaç.

Ambasadori ukrainas, megjithatë, donte të nënvizonte se çështja e formimit dhe zbatimit të politikës së jashtme në përputhje me legjislacionin ukrainas i takon Presidentit të Ukrainës, e cila zbatohet përmes Ministrisë së Punëve të Jashtme të Ukrainës.

“Ky qëndrim mbetet i pandryshuar. Kjo është pikërisht ajo që Oleksandr Merezhko shprehu në intervistën e tij. Fatkeqësisht, megjithëse Serbia deklaron mbështetjen e saj për Ukrainën, ajo zhvillon një dialog aktiv politik dhe bashkëpunim ekonomik me vendin agresor dhe nuk i është bashkuar ende vendosjes së sanksioneve kundër Shteti agresor. Në shtypin serb shfaqen informacione për kompani private serbe që ndihmojnë agresorin të anashkalojë sanksionet duke furnizuar pjesë për raketa dhe dronë që vrasin ukrainasit. Prandaj, i bëjmë thirrje edhe një herë vendit kandidat për në BE, Serbisë, të ndryshojë politikën e saj të jashtme, veçanërisht për sa i përket agresionit të Federatës Ruse ndaj vendit tjetër kandidat – Ukrainës, përputhet me qëndrimin e familjes së përbashkët europiane. Jam i bindur se çdo hap praktik i palës serbe për të mbështetur Ukrainën në luftën e saj kundër agresionit rus do të jetë një argument i fortë për mbrojtjen e integritetit territorial dhe sovranitetit të Serbisë”, tha Tolkac.

Publikime te ngjashme