Vuçiq sillet keq me gazetarin slloven, reagon presidentja e Sllovenisë

2 minutes, 41 seconds Read

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, u shpreh i pakëndshëm ndaj një gazetari slloven, i cili në një konferencë për media u interesua për protesta kundër dhunës dhe ngjarjeve në parlamentin serb. Përgjigjet që ai mori ishin të tilla që kërkuan përgjigje nga presidenti i Sllovenisë dhe shpjegim për demokracinë dhe lirinë e fjalës.

Vuçiq të enjten në mëngjes është takuar me presidenten e Sllovenisë Natasha Pirc Musar, pas së cilës iu drejtua mediave. Në njërën prej pyetjeve gazetari i TV Sllovenisë e lidhi vazhdimin e protestës “Serbia kundër dhunës” dhe mungesën e kuorumit në parlamentin serb, gjë që ishte një mundësi për presidentin e Serbisë që të sulmonte kundër tij.

“Faleminderit shumë për pyetjet tuaja, sepse një pjesë e atyre pyetjeve tregojnë se si dhe pse Bashkimi Evropian nuk është aq popullor sa ne të gjithë do të donim në vendin tonë. Ndonjëherë, për shkak të vullnetit tuaj të tepruar, njerëzit ndihen të poshtëruar, sepse shohin se nëse do të ndërhynit në gjëra që nuk do të lejonit kurrë të ndërhyjë dikë tjetër kur bëhet fjalë për vendet tuaja”, tha presidenti i Serbisë me ton ironik.

Duke folur për protestat kundër dhunës, presidenti serb tha se ka 10 vite që po zhvillon protesta, duke nënvlerësuar rëndësinë e tyre me deklaratën “protesta si protestë”.

Duke folur drejtpërdrejt me gazetarin, ai përsëriti vazhdimisht se Serbia, ndryshe nga BE-ja, nuk e ka praktikën e “vrasjes së zotit në demonstrues”.

“Më parë ka pasur çdo ditë, tani ka protesta në fundjavë. Me përjashtim të thirrjes për varjen time, ata janë të qetë. Dhe ndryshe nga praktika juaj e vendosur në BE për të vrarë zotin në demonstrues, këtu është paqësore. Ata vijnë, mblidhen, shpërndahen dhe gjithçka është në rregull”, tha Vuçiq.

“Ne po përpiqemi të marrim asetet tuaja më të mira demokratike, e vetmja gjë që nuk kemi marrë ende është të vrasim zotin në demonstrues. Këtë nuk mund ta bëjmë dhe nuk do ta bëjmë, do ta shmangim deri në momentin e fundit”, iu drejtua sërish drejtpërdrejt presidenti gazetarit.

Ai shtoi se policia i lejoi demonstruesit të hyjnë në ndërtesën e Kuvendit, ose në ndërtesën e RTS-së, duke iu kthyer temës së standardeve të BE-së për rrahjen e demonstruesve.

Ky prezantim e detyroi mysafiren nga Sllovenia të reagojë dhe siç tha ajo të përgjigjet. Ajo tha se demonstratat në çdo vend janë një akt legjitim dhe demokratik dhe se interesimi i gazetarëve për protestat dhe ngjarjet në Serbi, si dhe raportimi për to, përfaqëson lirinë e shprehjes.

“Fakti që mediat raportojnë për demonstratat është liri e shprehjes dhe shpresoj se nuk e keni fajësuar shumë gazetarin për pyetjen. Demokracia është liria e mediave dhe ne duhet të punojmë për këtë”, tha Pirc Musar, duke shtuar se protesta ka edhe në Slloveni edhe në Bruksel.

Publikime te ngjashme