Shefi i lartë i spiunazhit izraelit zbulon rastësisht identitetin e tij të vërtetë, lë gjurmë digjitale në një llogari private të Google të krijuar me emrin e tij

1 minute, 43 seconds Read

Identiteti i komandantit të Njësisë 8200 të Izraelit është një sekret i ruajtur i mirë. Ai ka një nga rolet më të ndjeshme në ushtri, duke udhëhequr një nga agjencitë më të fuqishme të mbikëqyrjes në botë, të krahasueshme me Agjencinë e Sigurisë Kombëtare të SHBA.

Megjithatë, pasi ka kaluar më shumë se dy dekada duke vepruar në hije, The Guardian arriti të zbulojë se si shefi i diskutueshëm i spiunazhit – emri i të cilit është Yossi Sariel – e ka lënë të ekspozuar identitetin e tij në internet, transmeton Telegrafi.

Gabimi i turpshëm i sigurisë lidhet me një libër që ai publikoi në Amazon, i cili la një gjurmë digjitale në një llogari private të Google të krijuar në emrin e tij, së bashku me ID-në e tij unike dhe lidhjet me hartat e llogarisë dhe profilet e kalendarit.

The Guardian ka konfirmuar me burime të shumta se Sariel është autori sekret i ‘Ekipit të Makinerisë Njerëzore’, një libër në të cilin ai ofron një vizion radikal se si inteligjenca artificiale mund të transformojë marrëdhëniet midis personelit ushtarak dhe makinerive.

Botuar në vitin 2021 duke përdorur inicialet e tij, gjeneral brigade YS, ai ofron një plan për sistemet e avancuara të fuqizuara nga AI që Forcat e Mbrojtëse të Izraelit (IDF) kanë qenë pioniere gjatë luftës gjashtëmujore në Gaza.

Një version elektronik i librit përfshinte një adresë emaili anonime që mund të gjurmohet lehtësisht në emrin e Sariel dhe llogarinë Google. I kontaktuar nga The Guardian, një zëdhënës i IDF-së tha se adresa e emailit nuk ishte ajo personale e Sariel-it, por “e dedikuar posaçërisht për çështjet që kanë të bëjnë me vetë librin”.

Më vonë të premten, në një deklaratë për mediat izraelite, IDF e përshkroi ekspozimin e librit të të dhënave personale të Sariel si “një gabim”, duke shtuar: “Çështja do të shqyrtohet për të parandaluar përsëritjen e rasteve të ngjashme në të ardhmen”.

Publikime te ngjashme