Sekreti i thjeshtë për t’u bërë më i pëlqyeshëm nga të tjerët

2 minutes, 13 seconds Read

Nëse mendoni se njerëzit janë thjesht të mirë nga natyra, e keni gabim. Është një element karakteri që mund të kultivohet dhe zhvillohet, ashtu si çdo aftësi tjetër. Por çfarë është ai që mund të na bëjë të pëlqyeshëm apo edhe të dashur?

Hulumtimi i Harvardit nga viti 2017 zbulon “sekretin”, i cili çuditërisht nuk është mirësia, mbështetja apo humori, por bën më shumë pyetje.

Duke u fokusuar në rolin e pyetjeve në përmirësimin e marrëdhënieve ndërpersonale, studiuesit monitoruan mijëra biseda fizike midis pjesëmarrësve, të cilët u prezantuan me njëri-tjetrin në internet ose personalisht për periudha të shkurtra kohore. Ata kërkuan gjysmës të bënin nëntë pyetje brenda pesëmbëdhjetë minutave dhe pjesës tjetër të bënin deri në katër pyetje në të njëjtën kohë.

Në internet, ata që bënin shumë pyetje ishin më të pëlqyeshëm për partnerin e tyre. Mes atyre që u afruan, kishte më shumë vullnet për t’u takuar sërish me ata që bënin shumë pyetje.

Si të lini një përshtypje të parë të mirë

Kur përpiqemi t’i bëjmë përshtypje dikujt, ne priremi të flasim shumë për veten, gjë që mund ta bëjë personin tjetër të krijojë një përshtypje të parë të keqe. Hulumtimet tregojnë se ju “fitoni” të tjerët duke treguar interes të vërtetë, duke pyetur për jetën, mendimet dhe ndjenjat e tyre.

Megjithatë, vlen të përmendet se sipas hulumtimit, rendi në të cilin bëhen pyetjet ndikon dukshëm në përgjigjen. Në veçanti, nëse dikush dëshiron të ndërtojë një marrëdhënie besimi dhe afërsie, do të ishte një ide e mirë të filloni me pyetje relativisht sipërfaqësore dhe të parëndësishme dhe gradualisht të përparoni në ato më të thella dhe më personale.

Pyetjet e thjeshta sigurisht që kanë të bëjnë me origjinën, hobi, kafshët shtëpiake. Më pas mund të kalohet në pyetje më personale, të cilat mund të ndërtojnë një bisedë kuptimplotë dhe një marrëdhënie kuptimplotë.

Rrjedhimisht, të qenit i pëlqyeshëm nuk është një tipar i qenësishëm i personalitetit. Mund të jetë më e lehtë për disa, por të gjithë mund ta zhvillojnë atë. Të flasësh kryesisht për veten, pavarësisht nga arritjet dhe njohuritë e tua, nuk është strategjia më e mirë për të “fituar” mbi të tjerët./abcnews.al

Publikime te ngjashme