Aktuell,06.04.2022 Berlin, Michael Roth (Heringen) von der Partei SPD im Portrait bei seiner Rede zur Debatte Aktuelle Stunde - Massaker der russischen Truppen an ukrainischen Zivilisten in Butscha bei der 27. Sitzung des Deutschen Bundestag in Berlin

Roth thotë se është i zhgënjyer që Serbia po vazhdon glorifikimin e kriminelëve të luftës dhe mohimin e gjenocidit

2 minutes, 52 seconds Read

Shefi i Komisionit për Politikë të Jashtme të Bundestagut, Michael Roth, i cili gjatë vizitës së tij në Serbi u takua edhe me presidentin Aleksandër Vuçiq, vlerësoi se atmosfera politike në Serbi është gjithnjë e më agresive dhe tha se është i shqetësuar për ofendimin e Gjermanisë.

Në një intervistë për TV N1, ai tha se “situata është jashtëzakonisht shqetësuese dhe se nuk po shkon në drejtimin e duhur”.

“Në Serbi nevojitet një pikë kthese, një përkushtim i fortë për demokracinë, zgjedhje të ndershme dhe të ndershme” sepse “koha po ikën, tani kemi një dritare”, tha ai.

“do të doja të ftoja kolegët (në Serbi) për të diskutuar mbi demokracinë, sundimin e ligjit, pavarësinë e gjyqësorit, lirinë e mediave”.

Roth tha se kolegët e tij në parlamentin gjerman ndajnë shqetësimin për situatën në Serbi

“Unë pres që qeveria dhe presidenti (i Serbisë) të përmbushin kritere të tjera. Duhet bërë shumë për një gjyqësor të pavarur, sundimin e ligjit, lirinë e mediave, lirinë e shprehjes. Kam përshtypjen se shoqëria është gjithnjë e më e ndarë. Kjo është një shenjë paralajmëruese”, tha Roth, duke kujtuar sulmin ndaj gazetarit të së përjavshmes “Radar” Vuk Cvijiq të mërkurën në Beograd.

Ai tha se “të gjitha viktimat e sulmeve duhet të ndjejnë solidaritetin e politikanëve”, se sulmet fizike dhe shantazhet janë të papranueshme dhe se edhe ai “ka marrë shumë mesazhe agresive nga serbët”, gjë që e trishton.

I pyetur nga N1 se si e vlerëson deklaratën e kryetares së Kuvendit, Ana Brnabiq, se nuk ka të ardhme në politikën gjermane, ai është përgjigjur me deklaratën e Michelle Obamës: “Kur të godasin poshtë, ne do të ngrihemi mbi të”.

Ai vuri në dukje se “atmosfera politike (në Serbi) është gjithnjë e më agresive dhe për këtë arsye politikanët e zgjedhur në mënyrë demokratike mbajnë një përgjegjësi të veçantë”.

Ai iu referua gjithashtu rezolutës së javës së kaluar të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për shpalljen e 11 korrikut si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë dhe dënimin e mohimit të gjenocidit dhe glorifikimit të kriminelëve të luftës, gjë që e kundërshtoi Beogradi zyrtar dhe tha se ky reagim ishte “i turpshëm” dhe kjo e ka zhgënjyer.

Ai shtoi se askush nuk dëshiron të fajësojë serbët sepse “faji është gjithmonë një çështje individuale, por është përgjegjësi kolektive e shoqërisë serbe dhe gjermane që të thonë hapur se gjëra të tilla nuk do të ndodhin më”.

“Pra, unë jam shumë i zhgënjyer nga një reagim dhe retorikë e tillë toksike në Serbi”, tha ai.

Roth tha se “ne duhet të kujtojmë viktimat, pavarësisht nga kombësia e tyre” dhe përsëriti se ka pasur gjenocid në Srebrenicë.

Ai vlerësoi regjimet autoritare si Kina dhe Rusia do të rrisin ndikimin e tyre në rajon. “Ata nuk ndajnë vlerat tona”.

Në këtë kontekst, ai shtoi – raportoi N1 – se “agresioni rus kundër Ukrainës nuk është vetëm një konflikt i armatosur, por një luftë kundër vlerave tona, dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi të bashkuar”.

Publikime te ngjashme