Pse Trump rrezikon të arrestohet për herë të tretë?

3 minutes, 49 seconds Read

Një kapitull i ri në sagën gjyqësore të Donald Trump hapet kur konventat e mëdha që do të kurorëzojnë kandidatët për Shtëpinë e Bardhë për vitin 2024 janë pak më shumë se një vit larg. Këtë herë informacionet vijnë nga Washington Post, në lidhje me mbretëreshën e të gjitha akuzave kundër ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara: sulmi në Capitol Hill më 6 janar 2021.

Katër akuzat e mundshme kanë të bëjnë me nxitjen e një kryengritjeje, pengimin e një akti zyrtar të Kongresit, komplotin kundër qeverisë së Shteteve të Bashkuara, dhënien e deklaratave të rreme dhe presionin ndaj dëshmitarëve për të bërë deklarata të rreme për atë që ndodhi atë mbrëmje.

Pika e kthesës në hetim

Sipas gazetës amerikane, hetimi i besuar nga Departamenti i Drejtësisë Prokurorit Special Jack Smith është në një pikë kthese dhe aktakuza do të jetë e pashmangshme. Për të justifikuar një aktakuzë të ardhshme, të mundshme, do të jenë një ngarkesë e provave të reja që kanë dalë në sipërfaqe muajt e fundit që do ju shtangin, thotë Post. Me kalimin e muajve, si përgjigje ndaj katër akuzave kryesore, kanë dalë tre kapituj provash: pikat e para theksojnë “se Trump e dinte se kishte humbur zgjedhjet, por nuk donte të hiqte dorë nga pushteti, kështu që ai punoi me avokatët e tij në një gamë të gjerë skemat për të ndryshuar rezultatin.

Skema të tilla përfshinin krijimin e çertifikatave mashtruese të votuesve, të cilat u paraqitën në Kongres”. Më pas, ish-presidenti ka bërë presion të dytë në komandë, Mike Pence, në mënyrë që të parandalonte kalimin e qetë të pushtetit, për herë të parë në të gjithë historinë kushtetuese amerikane, duke i detyruar anëtarët e Kongresit të iknin në një vend të sigurt, duke mbyllur dokumentacionin gjatë fazës së miratimit. Hetimi është në një pikë kthese nga pikëpamja e atësisë politike dhe “morale” të Trump ndaj vetë kryengritjes: një aspekt shumë delikat, në lidhje me të cilin edhe mbledhja e thjeshtë e provave ishte komplekse.

Gjithashtu në këtë pikë hetimi arrin në përfundimin se “bazuar në të gjitha provat e disponueshme, jurisprudencën dhe precedentë të ngjashëm historikë, mbështetja e kombinuar e Donald Trump për kryengritësit dhe mosveprimi gjatë kohës që kryengritja ishte në zhvillim e sipër duket më shumë se sa mbi vijën për të mbështetur akuzat”. Kësaj i shtohet edhe mosnjohja e asnjë profili të imunitetit presidencial , aq më pak përdorimi i mirëbesimit të presidentit, i cili në vend të kësaj nxiti turmën nga Twitter për dhunë.

Provat

Tani ka prova faktike të përdorimit të mashtrimit, presionit dhe dhunës nga presidenti dhe mbështetësit e tij për të parandaluar dorëzimin demokratik të pushtetit. Një dëshmitar kryesor është gjithashtu dhëndri i Donaldit, Jared Kushner, i cili dyshohet se u dëgjua nga një juri e madhe federale në Uashington muajin e kaluar, sipas Neë York Times. Qëllimi i prokurorëve në fakt është gjithashtu të demonstrojnë se Trump mund të ketë pranuar privatisht humbjen e tij zgjedhore dhe se, për rrjedhojë, propaganda e tij mbi mashtrimin e supozuar do të ishte ndërtuar rreth një kështjelle gënjeshtrash.

Kushner ka konfirmuar mirëbesimin e vjehrrit të tij, duke u shprehur se kishte përshtypjen se ky i fundit ishte vërtet i bindur se zgjedhjet do të ishin “vjedhur”. Qëllimi i prokurorëve në fakt do të ishte gjithashtu të demonstrojnë se Trump mund të ketë pranuar privatisht humbjen e tij zgjedhore dhe se, për rrjedhojë, propaganda e tij mbi mashtrimin e supozuar do të ishte ndërtuar rreth një kështjelle gënjeshtrash. Kushner do të kishte konfirmuar mirëbesimin e vjehrrit të tij, duke u shprehur se kishte përshtypjen se ky i fundit ishte vërtet i bindur se zgjedhjet do të ishin “vjedhur”Në mesin e bashkëpunëtorëve të ish-presidentit u dëgjua edhe Alyssa Farah Griffin , drejtoreshë e Komunikimeve në Shtëpinë e Bardhë, së cilës Trump dyshohet se i kishte besuar: “ A mund ta besoni se kam humbur ndaj Joe Biden?“. Kjo fjali në dukje e parëndësishme do të ishte një pranim i humbjes, që do t’i bënte të gjitha ngjarjet të ndiqnin një makinë mashtruese elefantike.

Publikime te ngjashme