Dushan Janjiq për heqjen e dinarit: Vendim plotësisht i ligjshëm i Kosovës, ishin të njoftuar QUINT-i dhe Serbia

3 minutes, 19 seconds Read

Dushan Janjiq nga Forumi për Marrëdhënie Etnike vlerëson se nuk ka pasur kushte objektive për diskutimin e sotëm në Bruksel për dinarin në sistemin e pagesave të Kosovës, me ftesë të të dërguarit special të BE-së për dialog, Miroslav Lajçak.

“Lëvizja që ndërmori Prishtina, Qeveria e Kosovës dhe jo (kryeministri i Kosovës Albin) Kurti, është e ligjshme, QUINT-i dhe Beogradi janë informuar në dhjetor”, tha ai.

“Nuk është e mundur të bëhet në nivel teknik, kërkon dialog politik, siç e dimë gjithçka që duhej të ndodhte në dialogun politik, mbaroi në 2023, po vijnë zgjedhjet evropiane, ndryshimi i ndërmjetësit. Roli i takimit të sotëm është të blejë kohë dhe të krijojë një platformë politike në bazë të së cilës Banka Kombëtare e Serbisë dhe Banka Qendrore e Kosovës do të bien dakord për disa zgjidhje alternative për transferimin e parave”, tha Janjiq për N1, transmeton Ballkani.info.

Për të ishte e pritshme mungesa e Prishtinës në takimin e sotëm në Bruksel.

“Nga Prishtina ka pasur njoftim se ata nuk do të vijnë, vetë dialogu është thirrur para së gjithash për shkak të nevojave politike të Lajçakut dhe QUINT-it”, ka theksuar ai.

Ai shton se në këtë moment është e nevojshme të zgjidhet dorëzimi i parave në tre muajt që janë shtyrë (shtyrja e zbatimit të dekretit) nga Serbia për përfituesit në Kosovë.

“Nuk ka justifikim që të përdoret për qëllime politike, të shpërndahen para, të shpërndahen pesë deri në dhjetë mijë dinarë, të formohen radhët e serbëve në bazë të obligimeve të punës, kjo çështje të depolitizohet dhe të gjendet një zgjidhje teknike për pagesën e këtyre beneficioneve deri në afat, tani për tani janë tre muaj, ndoshta do të shtyhet, kjo duhet të pritet, dhe gjithçka tjetër që ka të bëjë me dinarin në sistemin e pagesave të Kosovës, ka përfunduar. Dinari nuk mund të kthehet në sistemin e pagesave të Kosovës, as nuk është sipas ligjeve të Kosovës dhe as QUINT-i nuk dëshiron ta bëjë këtë”, tha Janjiq.

Ai tregon se deri në përfundimin e zgjedhjeve evropiane janë të mundshme vetëm takime në nivel teknik ndërmjet përfaqësuesve të Beogradit dhe Prishtinës.

“Prishtina e ka refuzuar, sepse (negociatori i saj Besnik) Bislimi kërkon që dikush nga Banka Qendrore e Kosovës të vijë me të, Beogradi nuk është pajtuar me këtë, po luhet një lojë politike”, vlerëson Janjiq.

“Me këtë lëvizje ju hyni edhe në çështjen e të drejtave të njeriut, identitetit, nëse demokracia është elementare duhet pasur kujdes ndaj atyre për të cilët vlen. Është gjithashtu e njëanshme sepse është e qartë se QUINT-i e ka pranuar lehtë atë informacion, si dhe informacionin për zgjedhjet për kryetarë të komunave në veri të Kosovës. Kjo lëvizje paragjykon edhe disa çështje – funksionimin e institucioneve nga sistemi serb, dhe nuk keni mbaruar së foluri për arsimin, shëndetësinë, drejtësinë, median, po e paragjykoni këtë dhe nuk ka Asociacion të komunave me shumicë serbe”, thotë Janjiq.

Ai shton se pas gjithë kësaj qëndron “çështja nga e cila kanë ikur të gjitha qeveritë serbe, përfshirë edhe këtë, e cila është çështja e trashëgimisë, pretendimeve të ndërsjella, pas kësaj fshihen miliarda, kush do t’ua paguajë pensionet qytetarëve të Serbisë që kanë punuar në kompani serbe”.

“Edhe BE-ja nuk është e pafajshme këtu, sepse ajo si pjesë e UNMIK-ut i ka privatizuar kompanitë ku kanë punuar këta njerëz dhe nuk janë plotësuar të drejtat e shqiptarëve dhe as serbëve”, përfundon Janjiq. /Ballkani.info

Publikime te ngjashme