Dugolli përballet me Gjuriqin: Serbia kreu agresion ndaj një vendi të pavarur kur rrëmbeu 3 policët

3 minutes, 5 seconds Read

Ambasadori i Kosovës në Uashington, Ilir Dugolli, ka marrë pjesë në një diskutim të organizuar nga “The Henry Jackson Society”, ku i ftuar ka qenë edhe ambasadori i Serbisë në SHBA, Marko Gjuriq.

Dugolli në fjalën e tij hyrëse ka folur për ngjarjet e fundit në veri, duke thënë se ato çfarë janë parë gjatë këtyre javëve të fundit janë pjesë e një strategjie të gjerë të Serbisë për të nxitur pasiguri dhe për të shkaktuar destabilizim.

“Ajo që kemi parë gjatë javëve të fundit është pjesë e strategjisë së Serbisë për të provokuar pasiguri dhe për të shkaktuar jo-stabilitet”, ka thënë ambasadori Dugolli.

Ai tutje ka thënë se pas mbajtjes së zgjedhjeve lokale dhe pas inaugurimit të kryetarëve të rinj, Serbia ka mobilizuar strukturat ilegale në veri të Kosovës për të shkaktuar protesta të dhunshme të cilat për target kanë pasur institucionet, policinë, qytetarët, ushtarët e KFOR-it dhe gazetarët.

Dugolli thotë se rrëmbimi i tre policëve të Kosovës ka qenë një episod shtesë në listën e gjatë të veprimeve të Serbisë.

“Pas zgjedhjeve të prillit dhe inaugurimit të kryetarëve të rinj, Serbia mobilizoi strukturat ilegale për të shkaktuar protesta të dhunshme, për të targetuar institucionet, policinë, qytetarët, ushtarët e KFOR-it dhe gazetarët.

Presidenti i Serbisë hapur ka inkurajuar këto sulme, duke i cilësuar prezencën e gazetarëve në veri si provokim.

Rrëmbimi i 3 policëve të Kosovës është një episod tjetër i një liste të gjatë të këtyre veprimeve”, ka thënë Dugolli.

Ai tutje ka shtuar se rrëmbimi i tre policëve të Kosovës ka qenë një akt agresioni ndaj një shteti sovran dhe të pavarur dhe gjithashtu është shkelje e Marrëveshjes Tenkiko Ushtarake.

“Ky ishte një akt i agresionit të një vendi sovran dhe të pavarur. Kjo ishte shkelje e ligjit ndërkombëtar dhe shkelje e dokumenteve që Serbia ka nënshkruar, si Marrëveshja Teknike Ushtarake dhe Marrëveshjen e fundit të arritur në Bruksel dhe Ohër”, ka thënë ambasadori i Kosovës.

Dugolli ka thënë tutje se në esencë rrëmbimi i 3 policëve, akt ky i planifikuar dhe i paramenduar, është një revansh kundër Policisë së Kosovës e cila po e lufton krimin në atë pjesë të Kosovës.

“Në esencë, ky akt duket të jetë një revansh kundër Policisë së Kosovës e cila po e lufton krimin”, ka shtuar tutje diplomati kosovar.

Dugolli thotë se Serbia në vend të normalizimit të raporteve, ka normalizuar përdorimin e forcës dhe kërcënimet.

“Në vend të lëvizjes drejt normalizimit të raporteve, duket që Serbia me gjithë kapacitetet kërkon të normalizojë forcën dhe kërcënimet”, ka thënë Dugolli.

Pas Dugollit, fjalën e ka marrë ambasadori i Serbisë, Marko Gjuriq, duke se kur po dëgjon për teoritë rreth asaj që po ndodh, po i kujtohen filmat popullorë të vitit 1993.

Gjuriq ka thënë se aktualisht po flitet për gjëra që sipas tij do të duhej të kishin ndodhur para 10 vitesh, duke përmendur këtu çështjen e Asociacionit.

“Për mua nganjëherë edhe duke dergjura këto teoritë se për çfarë po ndodh, më kujton filmat popullor të vitit 1993. Sepse ne po flasim për tema që do të duhej të ishin zgjidhur shumë kohë më parë. Më shumë se 10 vjet më parë ne jemi pajtuar për disa principe që u arritën mes palëve”, ka thënë Gjuriq.

Publikime te ngjashme