“Disa vende që e kanë njohur Kosovën do të votojnë kundër në KiE” – çka po paralajmëron kryetarja e delegacionit malazez?

2 minutes, 51 seconds Read

Kryetarja e delegacionit malazez në Komisionin Politik të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, Maja Vukiçeviq, e cila votoi kundër raportit të Dora Bakojanit që rekomandonte hyrjen e Kosovës në KiE, tha se disa nga përfaqësuesit e vendeve që nuk e njohin Kosovën as nuk erdhën në seancën e Komisionit, duke paralajmëruar se do të votojnë kundër në seancë plenare dhe se ka paralajmërim se kundër do të votojnë edhe përfaqësuesit e disa vendeve që e kanë njohur Kosovën, sepse Kosova nuk ka plotësuar dy nga tre kushtet kryesore për pranim.

Vukiçeviq, e cila është deputete e Partisë Popullore Demokratike në Mal të Zi, ka thënë se nuk ka dilemë për votën e saj, sepse qëndrimi i saj nuk është sekret dhe nuk ka ndryshuar.

“Vota ime është gjithashtu një pasqyrim i vullnetit të atyre njerëzve që votuan për listën zgjedhore në të cilën isha unë, por edhe të gjithë njerëzve të tjerë nga Mali i Zi që vuajtën shtypjen për tre dekada, mendimi i të cilëve nuk ishte i rëndësishëm për regjimin e udhëhequr nga DPS”, ka thënë ajo.

E pyetur se si reaguan anëtarët e tjerë të delegacionit, ajo shpjegon se ishte votim për një sistem politik ku ajo është e vetmja anëtare, ndërsa kolegët e saj do të kenë mundësi të votojnë në seancën plenare, ku votohet zyrtarisht opinioni statutor, ndërsa vendimi përfundimtar merret nga Komiteti i Ministrave.

“Në këtë ndjekje të nisur nga një pjesë e opozitës, kolegët u treguan shumë korrekt, sepse e kuptojnë mënyrën e veprimit të vetë delegacionit, i cili është i përbërë nga anëtarë të qeverisë dhe opozitës, ku shumica e çështjeve janë votuar në mënyra të ndryshme. Ky është mandati im i dytë si kryesuese e delegacionit në PS SE, asnjëherë nuk kam pyetur asnjë nga kolegët e mi se si kanë votuar, sepse mandati është i deputetit dhe secili voton sipas bindjes së tij”, tha Vukiçeviq.

Duke u shprehur se DNP jep një kontribut të plotë në të gjitha çështjet kyçe që u votuan në Parlamentin e Malit të Zi që kontribuan në zhbllokimin përfundimtar të negociatave me BE-në, që është drejtimi kryesor strategjik i shumicës parlamentare, ajo theksoi se keqpërdorimi është “nënshtrim” se përkrahja e hyrjes së Kosovës në ndonjë organizatë është kusht për përparimin e mëtejshëm të Malit të Zi.

Nëse do të ishte kështu, thotë ajo, vendet që nuk e kanë njohur Kosovën dhe që ende kundërshtojnë hyrjen e Kosovës në Këshillin e Evropës nuk do të ishin pjesë e BE-së.

“Një pjesë e mirë e përfaqësuesve të atyre vendeve nuk erdhën as në seancën e Komisionit, duke paralajmëruar se do të votojnë kundër në vetë seancën plenare dhe kemi njoftime se do të votojnë kundër nga disa nga vendet që e kanë njohur Kosovën, por ata janë të pakënaqur me faktin se Kosova nuk i ka përmbushur dy nga tre kushtet kryesore për pranim”, tha Vukiçeviq./GazetaSinjali

Publikime te ngjashme