Deputeti i LVV-së: Është ofruar baza për vetëmenaxhimin e komunitetit serb në Kosovë

4 minutes, 55 seconds Read

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Adnan Rrustemi deklaroi se Qeveria e Kosovës është duke punuar për të gjetur një mekanizëm të duhur që i garanton komunitetit serb një nivel të përshtatshëm të vetëmenaxhimit. Sipas tij, përmes draft-vizionit për Asociacionin është ofruar baza e tij dhe tani përmes dialogut palët duhet të pajtohet për realizimin konkret të tij.

Rrustemi në një intervistë për KosovaPress tha se ndërmjetësuesit e dialogut duhet të kenë të qartë se sekuencimi i zbatimit të marrëveshjes bazë Kosovë-Serbi duhet të jetë për secilën pikë dhe jo të fokusohet vetëm te neni shtatë, ku flitet për vetëmenaxhim.

“Ne jemi të përkushtuar, konstruktiv dhe kreativ për të gjetur një mekanizëm adekuat që i garanton komunitetit serb një nivel të përshtatshëm të vetëmenaxhimit, në përputhje me praktikat evropiane dhe sidomos me Konventën kornizë për të drejtat e pakicave të Këshillit të Evropës. Gjithmonë të një projekti joterritorial që flet për mundësi që të realizimit të të drejtave të komunitetit serb si tërësi…Ne e kemi ofruar bazën dhe tash është pjesë e dialogut, takimeve që do të ndodhin në funksion të realizimit konkret. Baza është prezantuar dhe është e qartë, por palët duhet të pajtohen”, theksoi Rrustemi.

Deputeti i mazhorancës i vlerësoi edhe mesazhet amerikane që u dhanë gjatë kësaj jave për Asociacionin.

Duke folur për raportimin e këshilltarit të lartë të Departamentit Amerikan të Shtetit, Derek Chollet dhe emisarit për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar në Komitetit për Jashtë në Senatin e SHBA-së, Rrustemi tha se u dëshmua mbështetja amerikane që Asociacioni nuk mund të jetë në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe se nuk mund t’i ngjasojë Republikës Srbska në Bosnje.

“Edhe qëndrimi i të dërguarit special të ShBA-së (Gabriel Escobar), por edhe këshilltarit Chollet ishte i qartë që Asociacioni nuk mund të jetë në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës, nuk mund t’i për ngjasojë Republika Srbska-së dhe nuk mund të cenojë funksionalitetin e shtetit të Kosovës. Këto porosi ishin të qarta dhe janë të rëndësishme”, u shpreh ai.

Në lidhje me betimin e kryetarit të Mitrovicës së Veriut, Erden Atiq, por edhe të tre kryetarëve të tjerë të zgjedhur, Rrustemi tha se ai është detyrim ligjor, ku pas betimit do të funksionalizohen autoritetet lokale.

Ai potencoi se mund të jetë më sfiduese betimi i tre kryetarëve në Leposaviq, Zubin Potok dhe Zveçan sesa betimi që ndodhi i kryetarit të Mitrovicës së Veriut, Erden Atiq.

Megjithatë, Rrustemi kërkoi nga kryetarët e zgjedhur të katër komunave veriore që të kenë një qasje të kujdesshme dhe gjithëpërfshirëse me komunitetin serb atje.

“Dhënia e betimit për kryetarët e zgjedhur në katër komunat veriore të Kosovës është një detyrim ligjor. Me dhënien e betimit do të funksionalizohen autoritetet lokale, gjithmonë në ofrimin e shërbimeve cilësore për qytetarët pa dallim…Është shumë me rëndësi dhe do të ishte e dobishme që kryetarët e sapo zgjedhur të kujdesen të ketë një qasje gjithëpërfshirëse, jo diskriminuese. Të përfshijnë qytetarët pa dallim përkatësie etnike, madje edhe në ekipet e tyre të qeverisjes dhe përgjegjësive të tyre lokale….Sfiduese mund të jenë (dhënia e betimeve në tri komunat të tjera veriore), ka qenë sfidues edhe dhënia e betimit të zotëri Atiq, por megjithatë ndodhi. Qasja duhet të jetë e kujdesshme, por e vendosur në kuptimin e zbatimit të Kushtetutës dhe Ligjeve të Kosovës. Nuk është asnjë prej këtyre veprimeve të drejtuara nga komuniteti serb”, deklaroi Rrustemi.

Deputeti Rrustemi, i cili është edhe kryetar i Komisionit për legjislacion në Kuvend për KosovaPress foli edhe për ngecjen e Kuvendin në agjendën legjislative.

Ai tha se Kuvendi mund të ishte më produktiv dhe efikas, por aktualisht mazhoranca është në kufijtë e kuorumit, ndërsa opozita nuk po merr pjesë në votime.

“Kuvendi i Kosovës mund të jetë shumë më i produktiv dhe efikas, natyrisht se deputetët mund të jenë më të përgjegjshëm sesa kaq. Megjithatë, në krahasim me të gjitha legjislaturat e mëparshme, kjo legjislaturë ka miratuar dukshëm më shumë ligje…Është e vërtet se për shkak të mungesës së kuorumit, Kuvendi i Kosovës nuk po arrin të përmbush funksionin që ka. Kjo po vjen për dy arsye, e para për shkak se mazhoranca është në kufijtë e kuorumit, ne jemi vërtet një mazhorancë e madhe me një listë zgjedhore, por nuk jemi mazhoranca më e madhe që ka pasur Kuvendi i Kosovës. Aktualisht jemi 61 deputetë, ku është edhe kuorumi për të mbajtur seanca efektive të Kuvendit. Por në anën tjetër janë 45 deputetë të opozitës që marrin pjesë fizikisht në seancë, janë aty nënshkruhen por thjesht nuk marrin pjesë në votim as kundër dhe as abstenim”, u shpreh Rrustemi.

Sidoqoftë, ai shtoi se në javën e ardhshme Kuvendi do të mbajë dy seanca plenare, njëra me pikat e papërfunduara dhe tjetra seancë e re plenare.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka paraqitur draft-vizionin e Asociacionit gjatë takimit që ka zhvilluar me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, më 2 maj në Bruksel. Draft-vizioni ka ardhur si përgjigje ndaj një draft-statuti për Asociacionin e komunave me shumicë serbe në Kosovë, të cilin kryeministri Kurti e ka refuzuar, duke thënë se nuk është në përputhje me Kushtetutën e Kosovës.

Publikime te ngjashme