Deklarata e Kuvendit gjithëserb, amerikanët godasin lidershipin në Banja Llukë: Sulm ndaj Daytonit, s’ka RS jashtë Bosnjës

2 minutes, 4 seconds Read

Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Sarajevë ka reaguar pas të ashtuquajturit “Kuvendi Gjithpopullor serb”. Përmes një komunikate në “X”, kjo ambasadë “goditi” lidershipin serb në pushtet të Bosnje dhe Hercegovinës.

Në të SHBA-ja ka parë përpjekje të Republikës Serbe në Bosnje që drejtohet nga Milorad Dodik që ky subjekt të shkeputetet.

SHBA-ja e kundërshton këtë kategorikisht, thotë se bjen në kundërshtim me Marrëveshjen e Paqes që Daytonit.

Madje përpjekjet e Mirolad Dodikut ambasada amerikane i cilëson si të rrezikshme.

Këto plane sipas SHBA-së vënë në rrezik të ardhmen paqësore.

“Konkluzionet e miratuara në Asamblenë Gjithëserbe në lidhje me Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit (DPA) dhe shtetin e pavarur të Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH) janë të rrënjosura në dezinformim ligjor dhe të mbushura me gabime. Ato nuk përbëjnë mbrojtje të Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit, siç pretendojnë autorët, por janë një sulm i qëllimshëm ndaj asaj marrëveshjeje dhe institucioneve shtetërore të Bosnjë-Hercegovinës. Kjo është e rrezikshme”.

“Deklaratat publike të bëra nga zyrtarët e Republika Srpska, veçanërisht Presidenti i RS Dodik dhe Kryetari i Asamblesë Kombëtare të Republika Srpska, Stevandic, në lidhje me përfundimet dhe planet për “shkëputjen” e RS – shkëputje me një emër tjetër – përfaqësojnë një sulm ndaj PDSH-së dhe integritetit territorial. sovraniteti dhe karakteri multietnik i Bosnjës dhe Hercegovinës”.

“Siç thuhet në Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit dhe Kushtetuta e BiH-së, Bosnja dhe Hercegovina është shteti pasardhës i Republikës së Bosnjë-Hercegovinës me strukturën e saj të brendshme të modifikuar për të përbërë nga dy entitete. As PDSH-ja dhe as Kushtetuta e BiH-së nuk u japin entiteteve, apo ndonjë organi tjetër nënshtetëror, të drejtën e shkëputjes, “shkëputjes” ose ndonjë sinonim tjetër të ngathët për shkëputjen e sajuar nga zyrtarët e RS. RS nuk është shtet dhe mund të ekzistojë vetëm brenda Bosnjë-Hercegovinës. Ajo nuk ka personalitet juridik jashtë Bosnjë-Hercegovinës”.

“Planet dhe veprimet e zotit Dodik vënë në rrezik të ardhmen paqësore, demokratike dhe të begatë brenda institucioneve euroatlantike që populli i BiH-së, përfshirë banorët e RS-së, e duan dhe e meritojnë”, thuhet në njoftimin e ambasadës amerikane./Gazeta Express.

Publikime te ngjashme