Zbulimi befasues izraelit në rezidencën e Trump-it në Florida

1 minute, 52 seconds Read

Izraeli ka zbuluar se një numër llambash të lashta qeramike që i kishte huazuar Shtëpisë së Bardhë për një ekspozitë të përkohshme në vitin 2019, dhe të cilat po përpiqej t’i rikuperonte, përfunduan në Mar-a-Lago, shtëpinë e ish-presidentit amerikan Donald Trump në Florida, sipas publikimit të Haaretz-it izraelit.

Artikujt, të cilët janë pjesë e koleksionit të Thesareve Kombëtare të Autoritetit të Antikiteteve të Izraelit (IAA), ishin dërguar në SHBA për një ngjarje të ndezjes së qirinjve Hanukkah (festa hebraike) në Shtëpinë e Bardhë gjatë presidencës së Trump, me miratimin e atëherë drejtor i IAA-së dhe do të ktheheshin pas disa javësh. Saul Fox, një donator i madh hebre amerikan për Autoritetin e Antikiteteve të Izraelit, ishte ftuar në këtë ngjarje.

Llambat mbërritën në SHBA, por në fund nuk u ekspozuan në Shtëpinë e Bardhë pasi zyrtarët e qeverisë amerikane ngritën shqetësimet se ato mund të kishin ardhur nga Bregu Perëndimor dhe se ekspozimi i tyre do të ishte kundër ligjeve ndërkombëtare të antikiteteve.

Zyrtarët izraelitë i thanë Haaretz se artikujt mbetën në SHBA për disa kohë pasi IAA nuk donte t’i kthente në Izrael me një fluturim të rregullt ose kompani ndërkombëtare të transportit nga frika se do të dëmtoheshin.

Autoriteti planifikoi që një punonjës të shkonte në SHBA dhe të merrte llambat, por më pas erdhi shpërthimi i pandemisë COVID-19 dhe i gjithë operacioni u shty.

Është e paqartë se si, gjatë tre viteve e gjysmë të ardhshme, llambat përfunduan në rezidencën e Trump në Florida, por zyrtarët izraelitë së fundmi konfirmuan praninë e tyre atje.

Raporti tha se drejtori aktual i IAA, Eli Escozido kërkoi ndihmën e Sekretarit të Çështjeve Strategjike Ron Dermer, i cili ishte ambasadori i Izraelit në SHBA në vitin 2019, dhe ish-ambasadori i SHBA në Izrael, David Friedman, për të tërhequr sendet.

Përpjekjet e Izraelit deri më tani kanë qenë të pasuksesshme, thuhet në raport, pa elaboruar arsyet. Ishte e paqartë nëse vetë Trump e di se llambat janë në rezidencën e tij.

Publikime te ngjashme