Shqiptarja Mira Murati është tashmë shefja e OpenAI, por si erdhi aty?

2 minutes, 52 seconds Read

“Mira Murati ka pasur një karrierë mbresëlënëse si lidere teknologjike dhe së fundmi si shefe e teknologjisë e OpenAI, pas largimit të Sam Altman, prej mungesës së votëbesimit në bord.

Nëpërmjet përkushtimit të saj ndaj demokratizimit të AI, aftësisë së saj për të bashkuar ekipe të ndryshme dhe guximit të saj për të përballuar sfidat teknike, Mira ka ndihmuar në transformimin e kompanisë nga një startup, në një nga kompanitë kryesore në botë të AI”.

Me këto fjalë CEO i Microsoft, Satya Nadella, e ka përshkruar në revistën amerikane Time 35-vjeçaren e lindur në Vlorë, Shqipëri. Dhe nga sot Murati është në krye të OpenAI, kompania që lëshoi ​​ChatGpt dhe bordi i drejtorëve të së cilës sapo ka shkarkuar themeluesin Sam Altman.

Karriera
Për Muratin ky është një takim i përkohshëm, ndërsa pret të kuptojë se si do të zgjidhet ky tërmet që ka habitur të gjithë.

CEO e re, një inxhiniere mekanike me përvojë në Goldman Sachs dhe Tesla (ku ajo punoi në softuerin e drejtimit autonom Autopilot), iu bashkua OpenAI në 2018 dhe, siç specifikohet në faqen e saj në LinkedIn, fillimisht u punësua si nënkryetare e inteligjencës artificiale dhe partneriteteve, nga ku dy vjet më vonë u promovua në zëvendëspresidente të lartë për kërkime, produkte dhe partneritete.

Ndërsa vitin e kaluar u emërua drejtoreshë, duke udhëhequr punën e zhvillimit të ChatGpt dhe versionit grafikë Dall-E.

Rreziqet e AI
Shkurtin e kaluar, revista Time e kishte përfshirë edhe atë në listën 100 Next të vitit 2023 dhe, me atë rast, Murati kishte dhënë një intervistë në të cilën ajo e përcaktoi ChatGpt si një djalë duke ndarë rreziqet që sjell AI.

“Ne po jetojmë në një moment unik në histori, ku kemi një rol aktiv në mënyrën se si do të formohet shoqëria. Dhe kjo shkon në të dyja drejtimet: teknologjia na formon dhe ne e formësojmë atë – tha ajo, duke shtuar se ka gjithashtu shumë pyetje në lidhje me ndikimin social, dhe ka shumë pyetje etike dhe filozofike që duhet t’i shqyrtojmë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përfshihen zëra të ndryshëm, si filozofë, shkencëtarë socialë, artistë dhe njerëz nga bota e shkencave humane”.

Besimi
“Si lider kryesor në një nga industritë me rritje më të shpejtë, ajo ka një aftësi të demonstruar për të bashkuar ekipe me ekspertizë teknike, mendjemprehtësi biznesi dhe një vlerësim të thellë për rëndësinë e misionit.

Si rezultat, Mira ka ndihmuar në krijimin e disa prej teknologjive më të mira të AI që kemi parë ndonjëherë, duke përfshirë ChatGpt, DALL-E dhe GPT-4.

“Në Microsoft kemi fatin të bashkëpunojmë me OpenAI për të sjellë në mënyrë të sigurt dhe të përgjegjshme përfitimet e kësaj teknologjie në çdo komunitet dhe vend në botë”, shkroi Nadella, i cili në krye të Microsoft, ka investuar 10 miliardë dollarë këtë vit në OpenAI.

“Nuk është shumë herët – përfundon Murati në lidhje me çështjet etike që lidhen me AI – Është shumë e rëndësishme që të gjithë të fillojnë të përfshihen, duke pasur parasysh ndikimin që do të kenë këto teknologji”.

Publikime te ngjashme