Serbia në udhëkryq demografik: “Humbja vjetore prej 200.000 banorësh”

1 minute, 19 seconds Read

Në një trend alarmant që po prek thelbin e shoqërisë serbe, vendi po humbet çdo vit rreth 200.000 banorë. Kjo shifër, që duket sikur po thith jetën nga brezat e ardhshëm, ka bërë që alarmet të bien kudo, nga korridoret e qeverisë deri te kafenejet e Beogradit.

Serbia sot gjendet në një udhëkryq demografik, ku sfidat e emigracionit dhe uljes së lindshmërisë po e drejtojnë vendin në një të ardhme të pasigurt. Ky fenomen nuk është vetëm një statistikë e ftohtë, ai është një realitet i dhimbshëm që prek çdo familje, çdo komunitet dhe çdo aspekt të jetës ekonomike dhe sociale në vend.

Ekspertët bëjnë thirrje për veprime të menjëhershme. “Nëse nuk veproni tani, pasojat do të jenë të pariparueshme,” paralajmëron Dr. Jovana Marković, një demograf e njohur. Qeveria ka filluar të reagojë, duke nxitur lindshmërinë me stimuj financiarë dhe duke krijuar kushte më të mira për rikthimin e emigrantëve. Megjithatë, shumë thonë se këto përpjekje janë të kota, ngase emigracioni dhe ulja e lindshmerisë çdo vit ka pasur vetëm rritje.

Në mes të kësaj situate të vështirë, shpresat mbeten tek politikat afatgjata që synojnë të rrisin cilësinë e jetesës në Serbi, duke e bërë atë një vend më tërheqës për të jetuar, punuar dhe krijuar familje. Mësimet janë të qarta nga vendet që kanë përmbysur trendet e tyre demografike: veprimi i koordinuar dhe i qëndrueshëm mund të bëjë ndryshimin.

Publikime te ngjashme