Rama: Mbështesim përpjekjet BE-ShBA për normalizimin Kosovë-Serbi

3 minutes, 33 seconds Read

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, do të jetë për vizitë në Shqipëri javën tjetër.

Në lidhje me këtë, kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, tha se ardhja e një Sekretari të Shtetit në këtë kohë kaq të trazuar për botën, si edhe zgjedhja për vizituar rajonin duke u ndaluar pikërisht në kryeqytetin shqiptar, ka një vlerë të veçantë për Shqipërinë.

Rama tha se Blinken në Tiranë do të gjejë një vend aleat të angazhuar për paqe, stabilitet demokratik dhe bashkëpunim të gjithanshëm në rajon.

“Shqipëria i ka shtrirë dorën e miqësisë të gjithë fqinjëve të rajonit dhe mbështet pa asnjë rezervë përpjekjet e Bashkimit Evropian e të Shteteve të Bashkuara për normalizimin e marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë, si një çelës i padiskutueshëm strategjik për sigurinë, zhvillimin dhe mirëqenien e bashkësisë së popujve tanë në zemër të Evropës, ku e shkuara e mbushur me tragjedi, konflikte e prapambetje, duhet t’ia lerë njëherë e mirë vendin të ardhmes së mbushur me mundësi, partneritete e progres”.

“Ai do të gjejë një vend të përkushtuar të NATO-s, një anëtar të gatshëm të Aleancës Euro-Atlantike për të vazhduar investimet e gjithanshme për rritjen e kapaciteteve mbrojtëse, në bashkëpunim të ngushtë me Shtetet e Bashkuara. Shqipëria është vijimësisht gati të angazhojë trupa dhe burime të reja, në kuadrin e angazhimit kolektiv të të gjitha vendeve anëtare për fuqizimin e NATO-s, në mbrojtje të vlerave të patjetërsueshme që mishërojnë vetë arsyen ekzistenciale të komunitetit tonë demokratik”, shkroi Rama, transmeton Klankosova.tv.

Tutje, Rama tha se Shqipëria është në krah të ShBA-ve në luftën kundër terrorizmit e në kundërvënie ndaj çdo shëmbëlltyre të totalitarizmit, teksa shtoi se Blinken do ta gjejë Shqipërinë të vendosur pa rezervë në mbështetjen e luftës së Ukrainës për lirinë dhe mbijetesën e saj.

“Sekretari Blinken do të gjejë një Shqipëri mirënjohëse për miqësinë e pazëvendësueshme dhe për mbështetjen pa rezerva të Shteteve të Bashkuara në rrugën e transformimit tonë rrënjësor, e posaçërisht në këtë kohë, një Shqipëri falënderuese për partneritetin e çmuar të Shteteve të Bashkuara në reformimin historik të sistemit të drejtësisë, ku qeveria që unë kam privilegjin të udhëheq mbetet vendosmërisht garante e pavarësisë së drejtësisë së re, në përpjekjen e madhe për zhbërjen e kulturës së vjetër të pandëshkueshmërisë”.

“Rilindja e besimit të publikut tek drejtësia, falë disa goditjeve kuptimplota antikorrupsion në nivelet më të larta, është një arritje e parë kuptimplotë e reformës në drejtësi në rrugën tonë të re të shtetbërjes demokratike, ku vendosja e sundimit të barabartë të ligjit përbën kushtin themelor të ndarjes epokale me të shkuarën njëqind e kusur vjeçare të pabarazisë para ligjit në këtë vend”.

“Për të vazhduar me sukses në këtë rrugë tejet sfiduese, asistenca e pandërprerë e Shteteve të Bashkuara në rritjen e forcimin e kapaciteteve tona është pa dyshim, një ndër kushtet e patjetërsueshme të kësaj faze vendimtare për konsolidimin pa kthim të shtetit të së drejtës dhe për rifitimin e aq shumë kohe të humbur, jo vetëm në të kaluarën largët po edhe në të afërtën, për anëtarësimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian”, tha Rama.

Kryeministri shqiptar tha se Sekretari amerikan i Shtetit do të gjejë në Shqipëri edhe ftesën e qeverisë së saj që Blinken dhe pala amerikane në tërësi t’i inkurarjonë kompanitë e tyre të investojnë në sektorët strategjikë të ekonomisë shqiptare, e po ashtu t’i nxisin edhe bashkëqytetarët e tyre ta vizitojnë Shqipërinë.

“Mirësevini zoti Sekretar! Shtëpia e shqiptarit është e Zotit dhe e mikut. Miqësia Juaj na nderon”, shkroi në fund Rama.

Publikime te ngjashme