Ndryshimet klimatike sollën valët e të nxehtit në Evropë dhe SHBA

2 minutes, 9 seconds Read

Valët e të nxehtit që godasin Evropën dhe SHBA-në në korrik do të kishin qenë “praktikisht të pamundura” pa ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit, thotë një studim shkencor.

Ngrohja globale nga djegia e lëndëve djegëse fosile gjithashtu bëri që vala e të nxehtit të prekte pjesë të Kinës 50 herë më shumë.

Ndryshimet klimatike nënkuptojnë se vala e të nxehtit në Evropën Jugore ishte 2.5 gradë celsius më e nxehtë, thotë studimi.

Pothuajse të gjitha shoqëritë mbeten të papërgatitura për të nxehtin ekstrem vdekjeprurës, paralajmërojnë ekspertët.

Autorët e studimit thonë se gjetjet e tij theksojnë rëndësinë e përshtatjes së botës ndaj temperaturave më të larta, sepse ato nuk janë më “të rralla”.

“Nxehtësia është ndër llojet më vdekjeprurëse të fatkeqësive,” thotë Julie Arrighi nga Qendra Klimatike e Gjysmëhënës së Kuqe të Kryqit të Kuq, dhe gjithashtu një nga autorët e studimit.

Vendet duhet të ndërtojnë shtëpi rezistente ndaj nxehtësisë, të krijojnë “qendra të ftohta” për njerëzit që të gjejnë strehim dhe të gjejnë mënyra për të freskuar qytetet duke përfshirë mbjelljen e më shumë pemëve, thotë ajo.

Në korrik, rekordet e temperaturës u thyen në pjesë të Kinës, SHBA-së jugore dhe Spanjës. Miliona njerëz kaluan ditë nën alarmin e kuq për nxehtësinë ekstreme.

Ekspertët thonë se nxehtësia ekstreme mund të jetë një kërcënim shumë serioz për jetën, veçanërisht në mesin e të moshuarve. Sipas një studimi, më shumë se 61,000 njerëz u vlerësuan të kenë vdekur nga shkaqe të lidhura me nxehtësinë gjatë valëve të të nxehtit të vitit të kaluar në Evropë.

“Ky studim konfirmon atë që ne dinim më parë. Ai tregon përsëri se sa ndryshimi i klimës luan një rol në atë që po përjetojmë aktualisht,” tha Friederike Otto nga Imperial College London.

Shkencëtarët e klimës thonë se dekadat e njerëzve që pompojnë gaze serrë në atmosferë po shkaktojnë rritjen e temperaturave globale.

Por jo të gjitha ngjarjet ekstreme të motit mund të lidhen menjëherë me ndryshimin e klimës, sepse modelet natyrore të motit gjithashtu mund të luajnë një rol.

Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe Holandë në grupin World Weather Attribution studiuan valët e fundit të të nxehtit për të identifikuar gjurmët e gishtave të ndryshimeve klimatike.

Publikime te ngjashme