Mbante veshur bluzën me mbishkrimin “ka vetëm dy gjini”, 12-vjeçari përjashtohet nga shkolla

3 minutes, 39 seconds Read

Një 12-vjeçar është përjashtuar nga shkolla, vetëm sepse kishte veshur një bluzë me mbishkrimin “ka vetëm dy gjini”. Kaq ka mjaftuar që ndaj tij të merrej masa e menjëhershme.

Djali amerikan pretendon se u përjashtua nga klasa, pasi kishte veshur një bluzë ku shkruhej: “Ka vetëm dy gjini”. Liam Morrison, 12 vjeç, nga Middleborough, u shfaq para bordit të shkollës muajin e kaluar për të treguar anën e tij të historisë, një takim i transmetuar në televizion kombëtar.

12-vjeçari kujtoi se si babai i tij duhej ta merrte në shkollën e mesme disa javë më pare, pasi u hoq nga klasa e edukimit fizik. Morrison tha se ai kishte veshur një bluzë në atë kohë që thoshte se kishte vetëm dy gjini.

Mësuesit dyshohet se i kanë thënë se po shqetësonte nxënësit e tjerë, dhe po prishte mësimin me bluzën e tij. Morrison pretendoi se shkolla po e pengonte atë të shprehte të drejtën e tij të Amendamentit të Parë. Amendamenti i Parë i Kushtetutës së SHBA-së garanton lirinë e fjalës për këdo.

Ai gjithashtu hodhi poshtë pretendimin se nxënësit e tjerë ishin mërzitur nga mesazhi. “Ata më thanë se nuk isha në telashe. Më thanë se duhej të hiqja këmishën time nëse doja të kthehesha në klasë. Kur u thashë mirë, nuk doja ta bëja këtë. Ata e thirrën babin tim”, kujton ai lidhur me këtë incident.

“Edhe në moshën 12-vjeçare kam bindjet dhe opinionet e mia politike”

Ai shtoi se babai i tij mbështet vendimet e tij dhe menjëherë erdhi për ta marrë. “Çfarë shkruhej në këmishën time? Pesë fjalë të thjeshta: “Ka vetëm dy gjini”. Asgjë e keqe. Asgjë kërcënuese. Thjesht një deklaratë besoj se është fakt”, ka thënë më tej ai, duke i qëndruar besnik qëndrimit të tij.

Morrison tha gjithashtu se ai kurrë nuk përpiqet të ndalojë nxënësit e tjerë që të shprehen. “Unë nuk ankohem kur shoh flamuj të Paradës së Krenarisë të varur në të gjithë shkollën. E dini pse? Sepse të tjerët kanë të drejtën e besimit të tyre ashtu si unë”, tha djali.

I riu tha gjithashtu se incidenti nuk e ka lëkundur dhe nuk ka ndryshuar qëndrim për këtë temë. “Unë e di që kam të drejtë të vesh një bluzë me ato pesë fjalë. Edhe në moshën 12-vjeçare kam bindjet e mia politike dhe kam të drejtë të shpreh mendimin tim. Edhe në shkollë. Kjo e drejtë quhet Amendamenti i Parë”, theksoi ai dhe shtoi:

“Shpresoj që duke e bërë këtë do të tërheq vëmendjen e shkollës për këtë çështje. Shpresoj që ju të flisni edhe për ne të tjerët, në mënyrë që të mund të shprehim mendimet tona pa u tërhequr nga klasa. Herën tjetër mund jo vetëm unë. Së shpejti mund të jenë më shumë ata që zgjedhin të flasin”.

Duke e përjashtuar atë nga klasa, tha Morrison, ndjeu sikur shkolla e mesme po i thoshte se nuk ishte në rregull që ai të kishte mendime të kundërta.

“Kam mësuar shumë nga kjo përvojë,” tha ai. “Mësova se shumë studentë të tjerë ndajnë pikëpamjen time. Mësova se të rriturit jo gjithmonë bëjnë gjënë e duhur ose marrin vendimet e duhura”.

“Unë e di që kam të drejtë të vesh një këmishë me ato pesë fjalë,” vazhdoi Morrison. “Edhe në moshën 12-vjeçare kam mendimet e mia politike dhe kam të drejtë t’i shpreh ato. Edhe në shkollë. Kjo e drejtë quhet Amendamenti i Parë i Kushtetutës”.

“Shpresa ime që të jem këtu sonte është të sjell vëmendjen e Komitetit të Shkollës për këtë çështje”, tha ai. Shpresoj që ju të flisni për ne të tjerët, që të mund të shprehemi pa u tërhequr nga klasa.

“Herën tjetër, mund të mos jem vetëm unë”, përfundoi ai. “Mund të ketë më shumë së shpejti që të vendosin të flasin”. /Dosja.al

Publikime te ngjashme