Luniq: Serbët dhe Serbia duhet të shqetësohen me dy ‘dhuratat’ që Vulin i mori nga Rusia

2 minutes, 36 seconds Read

Pavarësisht nga inflacioni i dekoratave ruse gjatë kohës së luftës, nuk mund të mos pyesim veten pse shoku Vulin meritoi dy medalje dhe dy urdhra me bekimin e Kremlinit, thotë Nikola Luniq, nga Këshilli për Politika Strategjike.

Siç shton ai, dhe sado e vetë-imponuar të jetë përgjigja, ka një bazë të justifikuar për të dyshuar në punën e shërbimeve tona të sigurisë dhe tërësinë e kontrolleve të sigurisë të personave në pozita të ndjeshme.

“Nëse kontrollet e tilla i nënshtrohen presionit politik, publiku duhet të shqetësohet me të drejtë sepse në dekorimet e shërbimeve të huaja të sigurisë nuk ka Serbi”, thekson ai.

Aleksandar Vulin, themeluesi i Lëvizjes Socialiste dhe ish-kreu i BIA-s, ka marrë brenda pak ditësh dy medalje nga Rusia. Së pari, urdhri iu dha nga Shërbimi Federal i Sigurisë së Rusisë (FSB), një nga agjencitë e inteligjencës që u krijuan pas shfuqizimit të KGB-së, për profesionalizëm të jashtëzakonshëm dhe kontribut në bashkëpunimin ndërmjet shërbimeve serbe dhe ruse.

Vulin, siç thonë në Lëvizjen Socialiste, iu dorëzua urdhri nga gjenerali Aleksandar Bortnikov, drejtor i FSB-së.

Më pas, dje erdhi lajmi se Vulin iu dha Urdhri i Miqësisë nga Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin.

Siç njoftoi PS, Vulin u nderua për “kontributin e tij të madh personal në zhvillimin dhe përmirësimin e bashkëpunimit midis Agjencisë së Sigurisë dhe Informacionit të Serbisë dhe Shërbimit të Inteligjencës së Jashtme (SVR) të Rusisë në fushën e garantimit të sigurisë shtetërore dhe duke mbrojtur interesat kombëtare të Serbisë dhe Rusisë”.

“Problemi i Vulin është se në një kohë kaq të ndjeshme gjeopolitikisht, ai pranon të jetë një kukull e interesave të huaja që i përkushtohen projektit të realizimit të “botës ruse”. Mirëpo, problemi i shoqërisë sonë janë të gjitha çmimet që ai ka marrë nga institucionet dhe shoqatat në Serbi, nga qytetari nderi e deri te distinktivi fluturues i nderit. Nuk duhet të ketë dyshim se herët a vonë Vulin do t’i shpjegojë të gjitha dyshimet në lidhje me paaftësinë e tij ushtarake, bashkëpunimin me shërbimet ruse të sigurisë apo marrjen e diplomës nga Fakulteti Juridik në Kragujevc” – thotë Luniq.

Sipas tij, fakti është se shoqëria nuk e ka pranuar Vulin si përfaqësues të Serbisë, edhe kur ai është vendosur në krye të institucioneve të caktuara.

“Pikërisht për këtë publiku nuk duhet të merret me personalitete margjinale, por me procese, parime dhe vlera. Prandaj, duhet theksuar që tani se të gjithë avokatët e “botës serbe” përfaqësojnë një faktor destabilizues që kërcënon jo vetëm situatën e sigurisë në rajon, por edhe interesat e politikës së jashtme të Serbisë. Ndjekësit fanatikë të idesë së gjakut dhe dheut të mishëruar në ekskluzivitetin “Bota Ruse” janë po aq të dëmshëm për shtetin dhe çdo qeveri në planin afatgjatë” – thotë Luniq.

Publikime te ngjashme