Këshilli për Liri i Serbisë thotë se Policët e Kosovës u arrestuan nga ne si të ishim Koreja e Veriut!

3 minutes, 43 seconds Read

Politika aktuale e Serbisë ndaj Kosovës, e krijuar në kabinetin e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, po e çon vendin drejt izolimit të pashmangshëm, të cilin po e shohim, thuhet në deklaratën e Këshillit për Liri të Serbisë.

Sipas marrëveshjes së Brukselit të nënshkruar nga Serbia, policia e Kosovës njihet dhe arrestimi i policëve vetëm për shkak të kalimit të kufirit është një praktikë e praktikuar nga Koreja e Veriut dhe si e tillë është e papranueshme për Evropën moderne, pjesë e së cilës është Serbia.

Oficerët e policisë në Evropë nuk arrestohen dhe nuk mund të arrestohen vetëm për bredhjen 1800 metra në kodrat e pyllëzuara, sepse policët nuk janë kriminelë.

Ky arrestim i shkakton Serbisë dëme të mëdha ndërkombëtare”, thuhet në deklaratën e Grupit Oktobar.

Ata shtojnë se procedura e zakonshme në situata të tilla është që njëra polici të paralajmërojë verbalisht tjetrën dhe verbalisht t’i urdhërojë ata të kthehen në territorin e tyre.

“Kështu trajtohet policia jonë në të gjithë kufijtë tanë kur ata tërhiqen në Bullgari, për shembull.” Dhe për këtë lind pyetja se çfarë kanë parë apo mendohet se kanë parë policët e arrestuar të Kosovës dhe çfarë nuk janë lejuar të shohin kur në vend që të përcillen në Kosovë janë arrestuar dhe marrë në pyetje? Kjo është veçanërisht e vërtetë kur merret parasysh se individë në Serbi, përfshirë Dragoslav Bokan, një burim i afërt me qeverinë, thonë publikisht se “Serbia po dërgon armë në veri të Kosovës”.

Në njoftim sqarojnë se arrestimi është bërë nga pjesëtarë të njësitit antiterrorist të MPB-së – në thellësinë 3200 metra në Zonën e Sigurisë Tokësore. Sipas Marrëveshjes së Kumanovës, siç sqarohet në njoftim, njësiti që ka kryer arrestimin nuk është lejuar të jetë, “sepse në Zonën e Sigurisë Tokësore me gjerësi prej pesë kilometrash është e ndaluar prania e forcave tona të sigurisë përveç policia lokale, e cila nuk është njësia antiterroriste”.

“Kjo konstaton se në pyjet e Sigurimit Tokësor, ai njësit, në kundërshtim me Marrëveshjen e Kumanovës, po siguronte diçka, por sigurisht jo kufirin, duke pasur parasysh se është vetë maja e veriut të Kosovës, ku atje. nuk janë shqiptarë, por vetëm serbë”. Njësia antiterroriste nuk ka ndodhur rastësisht të jetë aq thellë në pyjet e Zonës së Sigurisë Tokësore dhe sigurisht që nuk ka pasur dijeni paraprake se policët e Kosovës do të enden aty.

“Prandaj shtrohet pyetja, çfarë ka ofruar njësia antiterroriste në pjesën e Kosovës që normalisht kontrollohet nga serbët në anën tjetër dhe nuk ka frikë nga inkursionet kufitare? Çfarë nuk u lejuan të shihnin nëpër pyje policët nga Kosova dhe pse u arrestuan?”

“Aleanca për Lirinë e Serbisë së Lirë bën thirrje për një ndryshim urgjent të politikës së Serbisë ndaj Kosovës në interes të paqes, e cila do të bazohet në këto pika:

Inkurajimi i qytetarëve të kombësisë serbe në Kosovë që të respektojnë institucionet e Kosovës, ashtu siç respektojnë qytetarët e kombësisë serbe institucionet e Maqedonisë së Veriut, Malit të Zi, Kroacisë, Sllovenisë dhe Bosnjë e Hercegovinës.

Ndihma e Kosovës që të bëhet anëtare e organizatave ndërkombëtare dhe veprimi në kuadër të këtyre organizatave për të përmirësuar të drejtat e njeriut, pakicave dhe fetare në Kosovë, ndër të tjera ndaj serbëve dhe trashëgimisë kulturore dhe historike serbe, dhe ndihma e Kosovës për të arritur standardin e respektit për ato të drejta, ashtu si vendet e tjera po e ndihmojnë Serbinë në këtë sot.

Zbatimi i të gjitha marrëveshjeve të nënshkruara dhe insistimi që marrëveshjet të respektohen ashtu siç janë shkruar;

Ndërtimi i pajtimit, krijimi i një atmosfere të unitetit ndëretnik në Ballkan dhe braktisja e përhershme e retorikës së konflikteve dhe urrejtjes, e veçanërisht braktisja e politikës së armatimit ilegal të grupeve etnike”, thuhet në deklaratën e Këshillit për Liri në Serbi./FrontOnline

Publikime te ngjashme