Inteligjenca artificiale po pushton edhe pajisjet celulare

2 minutes, 29 seconds Read

Të dhënat e reja të GSMA tregojnë se në fund të vitit 2023, në botë kishte 4.7 miliardë përdorues të internetit celular, ose rreth 58 për qind e popullsisë së botës.

Teknologjitë dhe shërbimet celulare përbënin 5.4 për qind të PBB-së globale në 2023, me të ardhura prej rreth 5.7 trilionë dollarë dhe gati 5.5 miliardë njerëz që i përdorin ato, sipas të dhënave të publikuara nga GSMA. sot, në ditën e parë të Kongresit Botëror të Mobileve (MWC) Barcelona.

Duke hapur kongresin, drejtori i përgjithshëm i “GMSA” Mats Granried tha se 65 për qind e lidhjeve celulare në botë kryhen përmes operatorëve celularë.

Suksesi i operatorëve reflektohet në atë se sa arrijnë të gjejnë burime të reja të ardhurash, përmirësim të eksperiencës së përdoruesit, por edhe kursime në investime kapitale dhe operacionale.

GSMA parashikon që deri në vitin 2025, operatorët celularë do të duhet të shpenzojnë rreth 1.1 trilion dollarë për investime kapitale, kryesisht në 5G, e cila pritet të lançohet në rreth 30 tregje të reja, kryesisht në Afrikë dhe Azi.

Është e rëndësishme të zhbllokohet potenciali i plotë i 5G, pasi ai ende nuk përdoret në pjesën më të madhe të botës, tha Granrid.

Ai e vlerësoi si progres që operatorët po rrisin kapacitetet komerciale të rrjetit 5G, por vlerësoi se kjo nuk mjafton. Trendi i rëndësishëm shënoi rrjetet private 5G, të cilat u lansuan ose u testuan nga rreth 30 për qind e operatorëve deri në fund të vitit 2022, me këtë numër duke u dyfishuar në fund të 2023.

Të dhënat e reja të GSMA tregojnë se në fund të vitit 2023 kishte 4.7 miliardë përdorues të internetit celulare në botë, ose rreth 58 për qind e popullsisë së botës, rreth dy miliardë më shumë se në vitin 2015. Por ka një boshllëk dixhital, pra celular, sepse ende rreth tre miliardë njerëz jetojnë në zona pa akses në shërbimet celulare, edhe pse janë të mbuluara nga rrjetet, për të cilat arsyet kryesore janë analfabetizmi i përgjithshëm apo dixhital i njerëzve dhe varfëria.

AI është një trend i madh

Inteligjenca artificiale është një tendencë e madhe për të gjithë industrinë, e cila është më e përfolura në MWC, pavarësisht nëse është e justifikuar dhe e dobishme apo jo, apo është e “mbihipuar” dhe sa dhe kur industri të ndryshme do të mund ta pranojnë atë duke pasur parasysh rregulloret dhe çështje të tjera.

Për të do të flitet në vitet në vijim si dhe për sfida të tjera.

Tendencat janë gjithashtu “eSim” (karta SIM elektronike, jo fizike), lëvizshmëria inteligjente përmes automjeteve elektrike të lidhura, komercializimi i dronëve dhe dixhitalizimi i hekurudhave, si dhe një prani e fortë e teknologjisë celulare në industrinë financiare, sportive dhe argëtuese.

Publikime te ngjashme