Ekspertët zbulojnë të dhënat e hershme të fëmijërisë së Jezusit pasi deshifruan dorëshkrimin egjiptian mijëravjeçar

2 minutes, 15 seconds Read

Eshtë zbuluar kopja më e hershme e njohur e një historie të pabesueshme rreth Jezusit duke kryer një mrekulli, e skalitur në një dorëshkrim të lashtë egjiptian.

Papirusi 2000-vjeçar tregon historinë më pak të njohur të ‘gjallëzimit të harabelëve’, kur Mesihu pesëvjeçar thuhet se i ka kthyer pëllumbat balte në zogj të gjallë, një përrallë. i referuar edhe si ‘mrekullia e dytë’.

Modeli i shkrimit të dorës i bëri studiuesit të besonin se ishte shkruar si pjesë e një ushtrimi në klasë në një shkollë ose komunitet fetar në Egjiptin e shekullit të 4-të ose të 5-të, e cila ishte një shoqëri e krishterë në ato kohë. Deri në këtë zbulim, më i hershmi i shkruar shembulli i ungjillit ishte nga shekulli i 11-të.

Deri më tani, papirusi qëndronte pa u vënë re në Bibliotekën Shtetërore dhe Universitare të Hamburgut në Hamburg, Gjermani.

Ekspertët thanë për britaniken DailyMail se ata panë papirusin kur analizonin dorëshkrimet dhe vunë re emrin e Jezusit në tekst.

“Mendohej se ishte pjesë e një dokumenti të përditshëm, si një letër private ose një listë blerjesh, sepse shkrimi i dorës duket kaq i ngathët,” tha Dr Lajos Berkes, një bashkë-studiues dhe pedagog në Fakultetin e Teologjisë në Humboldt-Universität. në një deklaratë për shtyp.

Ne fillimisht vumë re fjalën “Jezus” në tekst. Më pas, duke e krahasuar me shumë papirusa të tjerë të dixhitalizuar, e deshifruam shkronjë për germë dhe kuptuam shpejt se nuk mund të ishte një dokument i përditshëm”, shtoi ai.

Ungjilli i Fëmijërisë së Thomait (IGT) përshkruan jetën e Jezusit nga mosha pesë deri në 12 vjeç dhe u shkrua gjatë shekullit të 2-të si një mënyrë për të mbushur boshllëqet e rinisë së tij.Por ky ungjill u hoq nga Bibla sepse mendohej se ishte joautentik.

Bibla synonte gjithashtu të fokusohej vetëm në shërbesën e Jezusit, mrekullitë dhe atë që çoi në vdekjen e tij në kryq.

Në tregimin e IGT, Jezusi është vetëm pesë vjeç duke luajtur në një përrua ndërsa derdh 12 harabela nga balta e butë në baltën e shtratit të lumit.

Kur babai i tij, Jozefi, vë re se çfarë po bën, ai qorton Jezusin dhe e pyet pse do të derdhte argjilë në një ditë të shenjtë pushimi dhe adhurimi.

Si përgjigje, ‘Jezusi urdhëron figurat e argjilës që ‘të fluturojnë si zogj të gjallë’, gjë që ata e bëjnë,” tha profesor Dr Gabriel Nocchi Macedo, nga Universiteti i Lièges, Belgjikë.

Publikime te ngjashme