07, July, 2023, Beograd -The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, and the Prime Minister of Albania, Edi Rama, at a joint press conference in Villa Mir. Aleksandar Vucic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages07, jul, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic i premijer Albanije Edi Rama na zajednickoj konferenciji za medije u Vili Mir. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Dominimi serb duhet thyer! Shtypi gjerman: I vetmi vend që mund ta bëjë këtë është Gjermania

3 minutes, 28 seconds Read

Tre media gjermane kanë shkruar pothuajse njëkohësisht për situatën në Ballkanin Perëndimor, si dhe strategjinë e dështuar të SHBA-së dhe BE-së për të vënë nën kontroll “dominimin serb”.

Ky dominim, siç kanë deklaruar dhe siç na kujton Blic, “duhet thyer”. Sipas diplomatëve dhe burimeve të cituara nga gazeta, gjithçka tregon se disa qendra të pushtetit në Perëndim po përpiqen të ndryshojnë qasjen e tyre ndaj rajonit tonë dhe të ndërmarrin një politikë më të ashpër.

Një masë mund të jetë “prerja e çezmave financiare” që pak shtete në Ballkanin Perëndimor mund të përballojnë për më shumë se disa javë, thonë analistët.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” pretendon se “Rusia në Evropë mund të mbështetet në tre aleatë”. Në shtetin anëtar të BE-së Hungari, në Serbi, një vend kandidat dhe në gjysmën e Bosnjë-Hercegovinës nën kontrollin e serbëve të Bosnjës, sundimtarët janë besnik ndaj Putinit, megjithëse me shkallë të ndryshme, shkruan autori Michael Martens në artikull.

“Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç nuk është aq haptazi pro-rus sa Dodik. Serbia madje mbështeti rezolutën e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së kundër pushtimit rus në Ukrainë. Nga ana tjetër, Beogradi nuk i është bashkuar sanksioneve evropiane kundër Rusisë dhe e mbështet atë kudo që mundet”, ka shkruar Martens.

“Tages Zeitung” me bazë në Berlin, në një artikull të autorit Erich Rathfelder, shkruan se “BE dhe SHBA duan të fitojnë mbi nacionalistët serbë me një politikë mirëkuptimi, që është një kurs i rrezikshëm”.

Së fundi, “Berliner Zeitung” publikon një tekst të autorit të ftuar Muamer Beqiroviç, me titull “Dominimi i Serbisë duhet të thyhet”. Bećirović beson se këtë mund ta bëjë vetëm Gjermania, duke e thirrur atë për të luajtur rolin e Austro-Hungarisë në Ballkanin Perëndimor para Luftës së Parë Botërore.

“I vetmi vend që mund të vendosë rregull në Ballkan dhe të sigurojë interesat e veta strategjike në rajon është Gjermania. Ajo është deri tani partneri më i rëndësishëm tregtar për Kroacinë, Bosnjën dhe Serbinë, dhe gjeografikisht është vetëm disa qindra kilometra larg”, vlerëson Beqiroviq.

Në përgjigje të këtyre raportimeve të mediave, presidenti serb Aleksandar Vuçiç shprehu mirënjohjen e tij për CNN dhe “Frankfurter Allgemeine Zeitung” për “promovimin e tij pothuajse çdo ditë”. Ai tha se ajo që është shumë më e rëndësishme për të është “rehabilitimi i rrugës në fshatin Çetanje, komuna e Pribojit”.

Srećko Đukić, një diplomat, thekson për “Blic” se është simptomatike që disa media gjermane dhe amerikane po fokusohen gjithnjë e më shumë në situatën në Ballkanin Perëndimor.

“Mediat gjermane po diskutonin gjithashtu rajonin tonë, ashtu si CNN, The Washington Post dhe The New York Post, kështu që ne patëm letra nga anëtarë të Parlamentit Evropian që bënin thirrje për një rol më të fortë perëndimor në Ballkanin Perëndimor. Është e qartë se ka pakënaqësi me politikën ndaj gjithë rajonit, si dhe ndaj Serbisë”, vlerëson Đukić

Đukić thotë se politika e butë e SHBA-së dhe BE-së ndaj Beogradit dhe Ballkanit Perëndimor është e qartë se nuk ka dhënë fryte dhe se për këtë ka pakënaqësi.

Đukić shpjegon se bashkësia ndërkombëtare tani po përpiqet të rifillojë marrëdhëniet ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe të kthehet në gjendjen pas Marrëveshjes së Ohrit.

“Gjithçka tregon se Perëndimi do të adoptojë një politikë më të ashpër ndaj Beogradit dhe nuk do të mbështetet më në premtime. Mendoj se në shtator, BE dhe SHBA do të inaugurojnë një agjendë të re për Ballkanin Perëndimor. Përveç Berlinit dhe Londra, të cilët tradicionalisht janë të pranishëm në këtë rajon, edhe Uashingtoni do të luajë një rol udhëheqës, pa të cilin asgjë nuk mund të ketë sukses”, pret Đukić.

Publikime te ngjashme