Dodik futet “all in” kundër Perëndimit: Edhe unë jam gati të qëlloj

2 minutes, 35 seconds Read

Kreu i Republika Srpskas, Millorad Dodik, është aktivizuar për të kundërshtuar vendimin e Përfaqësuesit të Lartë, Christian Schmidt, për të ndryshuar ligjin zgjedhor në Bosnje e Hercegovinë.

Dodik ka paralajmëruar se mes 15 dhe 20 prillit, “Republika Srpska” do të miratojë ligjin e saj zgjedhor, derisa thotë se pret që bashkësia ndërkombëtare të përpiqet ta parandalojë.

“Unë nuk e di në çfarë mënyre.” Ka mundësi që mua si president i RS të vendosen disa masa për përsëritjen e veprës penale. Unë nuk do t’i respektoj ata. Kur ta miratojmë atë ligj, duhet respektuar”, ka thënë Dodik, shkruan Danas, transmeton Express.

Dodik tutje ka pretenduar se ka marrë një mesazh se “amerikanët dhe disa boshnjakë” janë ulur së bashku në Sarajevë gjatë ditës dhe ka thënë se janë gati ta qëllojnë”.

Dodik ka thënë se “Edhe unë jam gati të qëlloj”, shkruan Danas, transmeton Express.

Ai tha se sipas Ligjit Zgjedhor të Republika Srpskas zgjedhjet lokale do të mbahen në vjeshtë, të cilat thotë se vendet perëndimore ndoshta nuk do t’i pranojnë si të ligjshme, por të gjithë kryetarët e zgjedhur dhe kryetarët e komunave do të marrin certifikata nga ai që Dodik e quan si “Komisioni Republikan i Zgjedhjeve”

Ai njoftoi gjithashtu për tërheqjen e përfaqësuesve serbë nga vendimmarrja në institucionet e BeH-së kur Srpska të miratojë ligjin e saj zgjedhor.

“Atëherë biseda për rrugën evropiane do të ndalet”. Ky është një reagim, jo një veprim”, ka thënë Dodik.

Ai përmendi edhe një herë mundësinë e marrjes së një vendimi për pavarësinë e Republika Srpskas “në një moment të caktuar” si realiste.

Pas fjalimit përmbyllës të Dodik, Asambleja Kombëtare e “RS” miratoi dhjetë përfundime, të cilat përmbanin gjithçka që ai kishte thënë më parë.

Deputetët e koalicionit qeverisës, të udhëhequr nga Aleanca e Social Demokratëve të Pavarur (SNSD), votuan për konkluzionet, 45 prej tyre, ndërsa deputetët e opozitës abstenuan nga votimi.

Pas kësaj seance të posaçme, në të cilën u shqyrtua situata aktuale e sigurisë dhe politike në botë dhe ndikimi i saj në Republika Srpska, është nisur edhe një seancë e re speciale, në të cilën deputetët do të shqyrtojnë Projektligjin Zgjedhor të Republikës Srpska.

Sipas atij ligji, “Komisioni Republikan i Zgjedhjeve” dhe jo Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i Bosnjë-Hercegovinës, do të ketë autoritetin për të zhvilluar zgjedhjet lokale në këtë ent, përfaqësuesit për Asamblenë Kombëtare të Republika Srpska, presidenti dhe nënkryetari si dhe delegatë në Dhomën e Popullit të Bosnjë dhe Hercegovinës nga Republika Srpska.

“KQZ-ja e BeH”, siç njoftoi më parë Dodik, do të ketë kompetencën e vetme për zgjedhjet e përfaqësuesve në Dhomën e Përfaqësuesve të BeH nga “RS” dhe anëtarit serb të Presidencës së BeH.

Publikime te ngjashme