Asnjë ndërtesë e tij nuk u shemb nga tërmeti në Turqi, inxhinieri rrëfen ‘sekretin’

3 minutes, 10 seconds Read

Të vetmet pallate që nuk janë prekur në lagjen “Antakya” në Hatay, janë 3 ndërtesat publike dhe 12 apartamentet e ndërtuara nga familja Ergüvenoğlu. Duke përmendur të atin e tij, inxhinieri i ndërtimit Mustafa Ergüvenoğlu tregoi “sekretin”. Ai u shpreh se është përpjekur disa herë për ta ndërtuar dhe nëse prishej i rikthehej sërish, gjë që e kishte si këshillë nga i ati.

Tërmeti i fuqishëm që goditi fuqishëm Turqinë e Sirinë i cili la mbi dhjetëra viktima, la pas edhe mësimin se duhet të jemi të përgatitur nga ana e infrastrukturës dhe ndërtimit për të t’i bërë ballë fatkeqësive natyrore. Së fundmi në Turqia ka pasur arrestime të shumta dhe akuza të mëdha për ndërtimet, të cilat pas tërmetit të fuqishëm, janë rrënuar. Të vetmet pallate që nuk janë prekur në lagjen “Antakya” në Hatay, janë 3 ndërtesat publike dhe 12 apartamentet e ndërtuara nga familja Ergüvenoğlu.

Duke përmendur të atin e tij, inxhinieri i ndërtimit Mustafa Ergüvenoğlu tregoi “sekretin”. Ai u shpreh se është përpjekur disa herë për ta ndërtuar dhe nëse prishej i rikthehej sërish, gjë që e kishte si këshillë nga i ati.

Tërmeti i fuqishëm në Turqi, më i forti që ka goditur vendin në 100 vitet e  fundit - Shqiptarja.com

“I numërova hekurat që përdornim një nga një. Nëse betoni më prishej, e dërgoja atë mbrapsht. Në fund të fundit, po e blija me para. Babai im, i cili besonte në shkencë, ishte udhërrëfyesi im më i madh.

Nuk duhet të studiosh, mund të jesh punëtor pastrimi për një komunë, por kur pastron një rrugë, bëje në një mënyrë që nuk ‘lëni një mbeturinë të vetme’. U kujdesa të qëndroja vetëm në krye të çdo pallati që kishim ndërtuar. Edhe nëse nuk jam aty, një staf teknik duhet të jetë në krye të tyre.

Prandaj, zotërinjtë dhe nënkontraktorët e mi, të cilët nuk më njihnin në fillim, më thoshin: ‘Kemi dëgjuar që je një njeri i ngjitur dhe i bezdisshëm’. Përveç kësaj, kam mësuar shumë nga profesorët tanë të universitetit. Të gjithë kanë një pjesë të rëndësishme në mbrojtjen e këtyre jetëve” tha inxhineri.

Ai është shprehur se fakti që nuk është shkaktuar asnjë dëm është në një farë mënyre një lloj qetësimi për të, pasi nuk do mund të jetonte me brengën se prej punës së tij mund të shkaktoheshin vdekje.

“Nuk kam frikë nga ajo që quhet burg, është thjesht të shkosh në shtrat. Por për të shkaktuar vdekjen e dikujt, kjo është ajo që unë nuk do ta përballoja me ndërgjegje. I vetmi ngushëllim për ne është se nuk humbi asnjë jetë në asnjë nga ndërtesat që ndërtuam.

Ata që ulen në këto ndërtesa dhe arrijnë tek ne thërrasin dhe luten. Edhe mësuesja ime e biologjisë jetonte në një nga apartamentet që ndërtuam dhe u preka shumë kur ajo më telefonoi dhe më falënderoi. Ne humbëm shumë njerëz në Antakia, kam të afërm mes tyre. Jemi shumë të trishtuar dhe të lumtur dhe pika ku e kemi ndërgjegjen të pastër është se ndërtesat që kemi ndërtuar nuk prishen.”- u shpreh ai.

Kujtomë se Turqia dhe Siria u goditën nga tërmeti i fuqishëm më 6 shkurt duke shkaktuar pasoja të mëdha dhe me dhjetëra viktima. Aktualisht janë mbi 50 mijë viktima në dy vendet ndërsa e gjithë bota u solidarizua dhe ofroi ndihmë.

Publikime te ngjashme