Analisti serb i përgjigjet deklaratës së Hill: Serbia më afër e ka njohjen e Kosovës sesa NATO-n

4 minutes, 49 seconds Read

Politikanë dhe analistë në Beograd kanë komentuar deklaratën e ambasadorit amerikan Christopher Hill, i cilin tha se Serbia është më afër NATO-s sesa Kosova. Ata thonë se Serbia po zhvillon partneritet me NATO-n, por se presidenti serb Vuçiq është zotuar se Serbia nuk do të jetë anëtare e asnjë aleance ushtarake.

“Serbia sot është shumë më afër aleancës së NATO-s sesa Kosova, sepse ne punojmë me ushtrinë serbe çdo ditë, kemi pasur stërvitje, kemi pasur stërvitje dhe një sërë gjërash të tjera”, tha ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill.

Ndalohen tre persona nga Dibra, dyshohet se kanë gënjyer se u është grabitur shtëpia Fushë Kosova pesë ndeshje pa humbje dhe pa pranuar gol, kapiteni Nasuf Berisha beson që…Australiania lindi tre fëmijë në 10 muaj, por nuk janë trenjakë: Ajo shpjegoi gjithçka …Ibishi: Vuçiq nuk e ka kërcënuar vetëm Kosovën, por edhe NATO-nAna Brnabiq zgjidhet kryetare e Parlamentit të Serbisë

Siç tha ai për televizionin publik serb, “tani Serbia po udhëheq një politikë të neutralitetit ushtarak dhe dua të jem i qartë, ne absolutisht e respektojmë atë politikë, por serbët mund të arrijnë në një përfundim tjetër në një moment”.

Këtë deklaratë Hill e bëri pak ditë para 25-vjetorit të bombardimeve të NATO-s ndaj Serbisë, si dhe publikimit të lajmit se është e mundur që Serbia t’i japë dhëndrit të Donald Trump ndërtesën e bombarduar të Shtabit të Përgjithshëm në qendër të Beogradi.

“Është e vërtetë që Serbia bashkëpunon me NATO-n, dhe kjo flet shumë për faktin se regjimi në pushtet tregon një gjë për audiencën e tij në TV Happy dhe Pink, dhe bën një gjë krejtësisht tjetër kur bëhet fjalë për bashkëpunimin ushtarak. Fatkeqësisht, është gjithashtu e vërtetë se ata dëbojnë nga Serbia shtetas rusë që guxojnë të shprehin mendimin e tyre për vendin e tyre. Është e qartë se kjo situatë është e paqëndrueshme”, tha për “Danas“, Robert Kozma, deputet i Frontit të Gjelbër të Majtë.

Ai thotë se “për stabilitetin e Serbisë, para së gjithash është shumë e nevojshme të luftojmë për demokraci dhe pastaj do të ketë kushte për të diskutuar bashkëpunimin dhe aleancat ushtarake dhe se si të mbrohen më së miri interesat e qytetarëve të Serbisë”.

“Unë personalisht besoj se për ne dhe për Bashkimin Evropian është e nevojshme të zhvillojmë, para së gjithash, një politikë të përbashkët evropiane dhe të sigurisë”, përfundon ai.

Milosh Jovanoviq, deputet dhe kryetar i Partisë Demokratike të Re, thekson se Serbia është një vend ushtarakisht neutral, që do të thotë, se ka marrë vendim që të mos jetë anëtare e asnjë aleance të përhershme ushtarake apo organizatë të mbrojtjes kolektive.

“Vendimi për neutralitet ushtarak është vendim i guximshëm i një populli dhe shteti që dëshiron të ruajë pavarësinë dhe identitetin e tij dhe është plotësisht në përputhje me luftën për ruajtjen e interesave kombëtare serbe. Kosova është pjesë përbërëse e Serbisë”, thekson ai.

Sipas politologut Fahrudin Kladniçanin, deklarata e ambasadorit Hill se Serbia është tani një partner më i afërt i NATO-s se Kosova mund të interpretohet sikur Serbia tani është më afër njohjes së Kosovës sesa ishte më parë.

“Kosova është ende temë kryesore e dialogut, duke pasur parasysh praninë e forcave të NATO-s përmes KFOR-it, i cili gjatë gjithë këtyre viteve ka ofruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt. Ndërhyrja ushtarake e NATO-s ndaloi luftën në Kosovë dhe de facto u nda nga Serbia dhe pikë. Ose, edhe më provokuese, pasi kanë kaluar njëzet e pesë vjet nga bombardimet e NATO-s, ai na tërheq vëmendjen për një fakt që ka një themel në realitet, dhe ai është se Serbia është e angazhuar në shumë nivele të ndryshme përmes marrëveshjeve ushtarake dhe politike, por edhe aktivitete konkrete në bashkëpunim të ngushtë me NATO-n, pavarësisht nga ndërhyrja ushtarake në vitin 1999 dhe që krejt kjo i rëndon qytetarët e Serbisë kur bëhet fjalë për këtë aleancë ushtarake”, thekson Kladniçanin.

Ai thotë se “ambasadori Hill është një diplomat me përvojë, një ndërmjetës në bisedimet në Rambuje, një njohës i mirë i situatës në rajon, ndaj kjo deklaratë mund të interpretohet edhe si një mesazh: Ne respektojmë neutralitetin ushtarak, por Serbi, me NATO-n ju jeni më të sigurt dhe më mirë”.

“Për stabilitetin tonë, para së gjithash është shumë e nevojshme të luftojmë për demokraci, dhe pastaj do të ketë kushte për të diskutuar bashkëpunimin dhe aleancat ushtarake dhe se si të mbrohen më së miri interesat e qytetarëve të Serbisë”, thotë ai.

Sipas politologut Kladniçanin, “deklarata e ambasadorit Hill se Serbia është tani një partner më i afërt i NATO-s se Kosova mund të interpretohet edhe se Serbia tani është më afër njohjes së Kosovës sesa ishte më parë”.

“Presidenti Vuçiq ka përsëritur disa herë se derisa është komandant suprem, Serbia nuk do t’i bashkohet NATO-s apo ndonjë blloku ushtarak, kështu që ne jemi larg asaj historie. Në fund të fundit, nëse e reduktojmë këtë histori në interpretimin më të thjeshtë, një nga themelet e anëtarësimit në NATO është përballja me të kaluarën, ajo mbështetet në njohjen – pra ne jemi larg nga të gjitha këto”, përfundon Kladniçanin.

Publikime te ngjashme