Ambasadori amerikan: Integrimi evropian dhe euroatlantik i Kosovës, urgjencë e qartë

1 minute, 27 seconds Read

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeff Hovenier, theksoi urgjencën e Kosovës për integrimin evropian dhe euroatlantik, duke e quajtur atë si një rrugë drejt sigurisë, prosperitetit dhe demokracisë për popullin e saj.

Duke e cilësuar integrimin si një faktor kyç për sigurinë dhe stabilitetin afatgjatë në Ballkanin Perëndimor, Hovenier nënvizoi rëndësinë e përshpejtimit të procesit të integrimit të Kosovës në Bashkimin Evropian dhe strukturat euroatlantike.

Ai përkujtoi se Kosova bëri aplikimin për anëtarësim në BE në vitin 2022, por megjithatë vazhdon të jetë vendi i vetëm në rajonin e Ballkanit Perëndimor që nuk ka arritur ende të fitojë statusin e vendit kandidat.

Fjalimi i ambasadorit u bë në kontekstin e një ngjarjeje të mbajtur në Prishtinë, e cila shënonte 25-vjetorin e fillimit të sulmeve ajrore të Aleancës Veri-Atlantike (NATO) kundër caqeve ushtarake policore në ish-Jugosllavi.

Gjatë ngjarjes, të organizuar nga Universiteti i Prishtinës në bashkëpunim me Universitetin e Arkansasit, Hovenier u shpreh se SHBA-ja e sheh stabilitetin dhe sigurinë në Ballkanin Perëndimor jo vetëm si një objektiv, por si një premtim të rëndësishëm që duhet të përmbushet, veçanërisht në dritën e ngjarjeve të fundit gjeopolitike si pushtimi i Ukrainës nga Rusia e Vladimir Putinit.

“Ajo që NATO-ja përfaqësoi para njëzet e pesë vjetëve mbetet e rëndësishme edhe sot – përkushtimi ndaj një Evrope të lirë dhe paqësore,” shtoi Hovenier, duke nënvizuar përkushtimin e vazhdueshëm të SHBA-së për t’u punuar së bashku me partnerët e saj për të qenë garantues të paqes dhe stabilitetit në rajon.

Publikime te ngjashme