Zbulohet planeti i ri i mbuluar nga uji

1 minute, 27 seconds Read

Një planet i rrallë që është dy herë më i madh se Toka mund të mbulohet tërësisht nga oqeani. Ky ka qenë një zbulim i fundit i astronomëve, të cilat janë befasuar edhe vetë.

Zbulimi ka shkaktuar interes dhe emocion të madh në komunitetin shkencor, pasi mund të përmbajë të dhëna të rëndësishme për origjinën e jetës në univers.

Planeti, i njohur si TOI-1231 b, u zbulua duke përdorur të dhëna nga Sateliti Transitues i Ekzoplanetit të NASA -s (TESS). Ai rrotullohet rreth një ylli të afërt dhe është rreth 90 vite dritë larg nga Toka.

Ajo që e bën TOI-1231 b veçanërisht interesante është madhësia dhe përbërja e tij. Bazuar në densitetin e saj, shkencëtarët besojnë se ka të ngjarë të jetë një botë ujore, që do të thotë se mund të mbulohet tërësisht nga oqeani. Kjo do ta bënte atë një planet unik dhe të rrallë, pasi planetët më të njohur janë gjigantë shkëmborë ose gazorë.

Zbulimi i një bote ujore si TOI-1231 b ngre pyetje të rëndësishme në lidhje me mundësinë e jetës përtej Tokës. Shkencëtarët kanë qenë prej kohësh të interesuar në mundësinë e gjetjes së ekzoplaneteve ose planetëve të banueshme. Një botë ujore si TOI-1231 b mund të sigurojë informacion të rëndësishëm në lidhje me kushtet e nevojshme që jeta të shfaqet dhe të lulëzojë në univers.

Por akoma nuk është e qartë se si mund të ketë evoluar jeta në një botë ujore ose çfarë lloje organizmash mund të mbijetojnë në një mjedis të tillë.

Publikime te ngjashme