Vuçiq kërcënon vendet që votuan pro anëtarësimit të Kosovës në KiE, mllefin më të madh e ka me Malin e Zi!

2 minutes, 49 seconds Read

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq deklaroi sot në Beograd se Serbia do të respektojë reciprokisht integritetin territorial të vendeve që respektojnë integritetin e Serbisë.

“Në politikën tonë të jashtme do të kujdesemi që marrëdhëniet dypalëshe të mos dalin përtej kufijve të reciprocitetit, nëse dikush nuk e respekton integritetin territorial të Serbisë, pse të jemi të detyruar ta respektojmë të tyren. Këto nuk do të jenë ndryshime të parëndësishme në politikën tonë, jo tektonike, por të thella dhe thelbësore”, u tha Vuçiç gazetarëve në Beograd.

Duke reaguar pas votimit të kërkesës së Kosovës për pranim në Këshillin e Evropës, ai tha se rezultati ishte i pritshëm.

“Ne e dinim se ata kanë një shumicë që nuk mund ta kërcënoni”, tha ai dhe shtoi se e vetmja gjë e papritur ishte vendimi i Hungarisë për të votuar kundër.

Ai shtoi se shumica janë anëtarë të Bashkimit Evropian dhe kandidatë që “dëgjojnë Brukselin dhe Uashingtonin pa diskutim për të gjitha çështjet” dhe orientimi i politikës së jashtme të të cilëve është të jenë “të bindur”.

“Nuk duhet t’i lejojmë vetes të presim një krah apo këmbë dhe të ndërpresim marrëdhëniet me të gjithë në botë, por ajo që duhet të ndryshojmë në sjelljen tonë është të respektojmë ata që janë miqësorë ndaj nesh më shumë sesa kemi bërë deri më tani, se ne nuk e harrojmë pasnesër dhe se dimë gjithmonë se Spanja, Hungaria, Qiproja, Rumania, Azerbajxhani dhe Gjeorgjia janë përpara gjithë të tjerëve”, tha ai.

Ai shprehu zhgënjimin e tij me votën e Ukrainës, Bosnjë-Hercegovinës dhe Armenisë.

“Serbia nuk është përmbajtur kurrë në integritetin territorial të Ukrainës. Se ky vendim nuk është i rastësishëm, vetëm dua t’ju informoj se përfaqësuesit ukrainas dje kërkuan pushim në punën e tyre në mënyrë që të konsultohen me aleatët dhe ndihmësit e tyre amerikanë dhe evropianë”, tha Vuçiq.

Ukraina abstenoi gjatë votimit, po ashtu edhe Bosnja. Armenia nuk mori pjesë fare në votim.

Ai tha se Beogradi nuk është “i kënaqur” me vendimin e Malit të Zi dhe se ai do të ndikojë në marrëdhëniet.

“Mund të abstenonit, dje ishte njësoj sikur të kishit votuar për pranimin e Kosovës, mund të kishe treguar të paktën pak vëmendje ndaj Serbisë, dhe nuk ishte e nevojshme t’iu bëni lajka atyre që mendon se po të mbajnë në pushtet ose ju ndihmojnë”, ka shtuar Vuçiq.

Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës vendosi dje në një seancë të jashtëzakonshme që kërkesën e Kosovës për pranim në atë organizatë panevropiane t’ia përcjellë Asamblesë Parlamentare për konsultim.

Në vendimin e publikuar në faqen e Këshillit të Evropës, Komiteti i Ministrave i referohet Marrëveshjes për rrugën e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë nga 27 shkurti dhe aneksit të zbatimit të saj nga 18 marsi, në të cilën liderët e të dyja palët arritën një marrëveshje në dialog me ndërmjetësimin e BE-së.

Publikime te ngjashme