Studimi i ri tregon se çiftet që postojnë foto në rrjetet sociale janë më pak të lumtur

2 minutes, 27 seconds Read

Një studim i ri ka zbuluar se çiftet që postojnë vazhdimisht në rrjetet sociale janë më pak të lumtur se ata që nuk postojnë. Një sondazh i Shotkit me dy mijë çifte midis moshës 18 dhe 50 vjeç, hodhi një vështrim nga afër te nivelet e lumturisë së të anketuarve dhe zakonet e mediave sociale.

Në mënyrë të pamohueshme, çdo person në një lidhje që ka një profil në Facebook, Instagram dhe TikTok ndan momente të veçanta nga marrëdhënia e tyre. Megjithatë, rezultatet zbuluan se ata që shpërndanin tre ose më shumë selfie në çift në javë ishin më të pakënaqur se çiftet e tjera më diskrete.

Vetëm 10 për qind e çifteve të fiksuar pas selfie-ve të anketuar e konsideronin veten “shumë të lumtur “, krahasuar me 46 për qind të atyre që ishin më të rezervuar në mediat sociale.

Të dhënat e sondazhit konfirmohen nga një studim i fundit i kryer nga studiues në Universitetin e Kansasit, i cili hedh dritë mbi ndikimin e mediave sociale në lumturinë në një marrëdhënie.

Pas anketimit të më shumë se 300 çifteve dhe analizimit të zakoneve të tyre të shkëmbimit në internet, hulumtimi konfirmoi lidhjen midis përdorimit të mediave sociale dhe kënaqësisë në marrëdhënie.

Hulumtimet kanë zbuluar se çiftet që postojnë rregullisht në platformat sociale priren të përjetojnë nivele më të ulëta lumturie, sesa ata që shmangin ndarjen e shpeshtë të fotove dhe videove.

Arsyeja e këtij fenomeni qëndron në tendencën e këtyre çifteve për të krahasuar vazhdimisht marrëdhënien e tyre me atë të të tjerëve.

Bërja e momenteve në dukje të përsosura dhe fotove të lumtura të çifteve të tjera mund të çojnë në ndjenja të pamjaftueshmërisë dhe pasigurisë. Kur vazhdimisht dëshironi të ekspozoni momentet tuaja të lumtura në rrjetet sociale, bëhet e vështirë të mos bëni krahasime me të tjerët, gjë që mund të rëndojë dinamikën e marrëdhënies suaj.

Nga ana tjetër, studimi zbuloi se ata që publikojnë më pak kanë më pak gjasa që të kënaqen me zakonin e dëmshëm të krahasimit të tyre me të tjerët. Rrjedhimisht, duke shmangur presionin e vazhdueshëm për të shfaqur një version të idealizuar të marrëdhënies së tyre, këto çifte kanë më shumë gjasa të përqafojnë vërtetësinë dhe lumturinë e vërtetë.

Së fundi, hulumtimi sugjeron se një reduktim i vetëdijshëm në përdorimin e mediave sociale mund të nxisë një marrëdhënie më të shëndetshme dhe më të lumtur.

Në vend që të jenë të bllokuar në jetët e kuruara të njëri-tjetrit, çiftet mund të përqendrohen në edukimin e lidhjes së tyre dhe të vlerësojnë momentet reale, të papërsosura, por të çmuara që ndajnë./GazetaSinjali

Publikime te ngjashme