Gazetari i njohur serb: Forcat serbe sulmuan serbët për ta fajësuar UÇK-në

2 minutes, 12 seconds Read

Mirosllav Filipoviq ishte njëri nga intelektualët e parë serbë që denoncoi krimet e shtetit të Millosheviqit të kryera në Kosovë gjatë viteve 1998/99.

Në shkrimin e tij të titulluar «Rrugëtimi i gjatë për të vërtetën e krimeve”, të publikuar në vitin 2001, ai kishte treguar për krimet serbe në Kosovë, por edhe për shumë akte vandale që i kryen forcat serbe për t’ia veshur UÇK-së, transmeton Demokracia.com.

Filipoviq ishte gazetar në mediumin serb Danas, por edhe pjesë e Agjencisë Franceze të Lajmeve. Filipoviq ishte edhe bashkëpunëtor i Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi.

Ai duke treguar për operacionin Patkoi, kishte treguar sesi forcat serbe sulmonin serbët dhe pronat e serbëve për ta fajësuar UÇK-në.

“Ekzistenca e planit “patkoi” u përmend disa herë dhe u mohua sa më shpejt. Njohuritë e mia për atë plan datojnë që nga mesi i viteve 1970, kur një grup komunistësh serbë filluan të shqetësoheshin se çfarë do të ndodhte me serbët kur të vdiste Tito. Si të shpëtoni Jugosllavinë dhe komunizmin në të dhe, veçanërisht, si të shpëtoni nga “pushtimi shqiptar”. Më pas u krijua projekti “Horseshoe”, një plan i përbërë nga aq patkua të vegjël sa ka fshatra shqiptare. Sipas planit, rreth çdo fshati do të vendoseshin njerëz të armatosur në formën e një patkoi, me një “hapje” drejt Shqipërisë dhe vendasve u jepeshin disa dhjetëra minuta për të dalë nga shtëpia me gjërat më të nevojshme. Fshati më pas do t’i vihej zjarri dhe prona do të plaçkitej ose do të shkatërrohej. Në “hapjen” e patkoit do t’u merreshin dokumentet dhe paratë e tepërta dhe do të bëhej edhe triazhi. Kështu, disa qindra mijëra njerëz thjesht do të dëboheshin nga Jugosllavia në Shqipëri. Shtëpitë e shkatërruara dhe krimet brutale që do të shoqëronin zbatimin e planit do të dekurajonin edhe ata më këmbëngulësit që të mos kthehen. Edhe sikur të na duhej të kthenim një pjesë të popullsisë shqiptare, do të kthenim vetëm ata që duam. Edhe atëherë, pas shpinës së qeverisë formale serbe, u formuan skuadra të përbëra nga serbët, të cilët sulmuan serbët në Kosovë dhe pronat e tyre, duke ia fajësuar “bandat irredentiste shqiptare” dhe kështu ngritën tensionet ndëretnike”, tregonte në rrëfimin e tij tronditës Mirosllav Filipoviq./Demokracia.com

Publikime te ngjashme