Drashkoviq: Nuk do të refuzoja as presje, do ta nënshkruaja planin për Kosovën

1 minute, 58 seconds Read

Themeluesi dhe lideri i Lëvizjes për Ripërtëritjen Serbe, Vuk Drashkoviq, beson se siç e quan ai “plani amerikano-francez” për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës duhet pranuar pa kushte, sepse është jetë shpëtues për Serbinë, duke thënë se oferta e pala tjetër, pra Moska, mund të na vërë në “rrezik vdekjeprurës”.

“Nuk do t’i refuzoja as një presje dhe do ta firmosja”, tha Drashkoviq në përkujtimin e 33 vjetorit të themelimit të Lëvizjes Serbe për Rindërtim.

Drashkoviq thekson se plani evropian për Kosovën duhet pranuar pa kushte dhe se do të jetë tragjedi nëse kjo nuk bëhet, pasi siç vlerëson ai, do të ketë ende mundësi për zgjidhjen e çështjes, por ato do të jenë katastrofike.

Kreu i SPO shprehet se plani “amerikano-francez”, siç e quan ai, i duket si një ofertë e Sekretarit Amerikan të Shtetit James Baker nga qershori i vitit 1991.“Ne e refuzuam ofertën nga qershori i vitit 1991, e dimë se çfarë ndodhi më pas”, tha Drashkoviq.

Ai pyeti gjithashtu se cila ishte oferta e palës tjetër, pra Moskës.“Dëgjuam nga Moska – refuzoni planin amerikano-francez, prisni derisa të vrasim ukrainasit dhe Ukrainën, derisa të mbarojmë me Ukrainën, dhe pastaj ja ku jemi, ja ku janë mundësitë e reja gjeopolitike, këtu është Rusia fitimtare.” Kështu u tha dhe u përkthye shkëlqyeshëm në një tubim para Presidencës serbe në anglisht, jo rastësi. Këtë vit në Kiev, vitin tjetër në Prizren”, tha Drashkoviq.

Ai tha gjithashtu se shpreson për një rebelim të madh në Rusi, sepse ajo që po ndodh në Ukrainë nuk është vetëm krim kundër këtij vendi, por edhe kundër Rusisë, popullit rus, kulturës dhe historisë.“Për herë të parë që kur ishin rusët dhe Rusia, fjala Rusi shqiptohet si murtaja në botë”.

Rusët duhet të qëndrojnë në rrugën e kësaj. Shpresoj për një Gorbaçov të ri, Jelcin, shpresoj për një rus Willy Brandt që do të vijë në Kiev, do të gjunjëzohet në Maidan, ky do të ishte fillimi i shpëtimit për Rusinë, Ukrainën dhe Evropën”, tha Drashkoviq.

Publikime te ngjashme