Analisti amerikan: Franca dhe Gjermania janë të paduruar për të zgjidhur çështjen e Kosovës

0 minutes, 59 seconds Read

Analisti amerikan Gregory Copley tha se pranimi i planit franko-gjerman për Kosovën “do t’i jepte fund rëndësisë së Serbisë”.

“Franca dhe Gjermania janë të padurueshme për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, sepse në të kundërtën do të vonohej konsolidimi dhe hyrja e Ballkanit në Bashkimin Evropian (BE). Pyetja është pse Serbia duhet të anëtarësohet në NATO dhe BE. Të dyja këto organizata po shpërbëhen”, tha ai në një intervistë për gazetën Politika.

Copley tha se “anëtarësimi i Serbisë në BE do të kufizonte fuqishëm sovranitetin dhe identitetin e saj, siç ishte rasti me anëtarët e tjerë të unionit”.

Sipas vlerësimit të tij, “Franca dhe Gjermania po përdorin anëtarësimin në BE si mjet për të detyruar Beogradin të pranojë planin e tyre për Kosovën”.

“Çfarë përfitimi kanë serbët nga përshtatja me qëndrimet e shqiptarëve, të cilët gjithsesi nuk duan kompromis me Serbinë? Në një situatë të tillë, ajo që funksionon në favor të Serbisë është refuzimi i zgjidhjeve kompromisi derisa të marrë koncesione reale”, shtoi ai.

Publikime te ngjashme