Tërmeti që mund të shkatërrojë botën, zbulohet e çara e frikshme në fund të Paqësorit

1 minute, 6 seconds Read

Ekspertët e gjeofizikës kanë shprehur frikën se krisja në koren e tokës e zbuluar pak kohë më parë në fund të oqeanit Paqësor mund të shkaktojë një tërmet apokaliptik.

Vrima e vendosur 50 milje larg brigjeve amerikane të Oregonit është duke nxjerrë aktualisht një lëng të nxehtë dhe për këtë arsye shkencëtarët i tremben mundësisë të një tërmeti apokaliptik që mund të shkatërrojë bregun perëndimor.

Ajo është lokalizuar përgjatë një linje prej 600 miljesh që shtrihet nga Kalifornia në Kanada, e njohur si Zona e Subduksionit të Cascadias.

Edhe pse vrima u vu re për herë të parë në vitin 2015, shkencëtarët tani paralajmërojnë se lëngu që del i ashtuquajtur “lubrifikant fals”, lejon që pllakat tektonike të lëvizin lehtësisht.

Pa të, presioni nën koren e tokës mund të rritet, duke çuar në një tërmet jashtëzakonisht të fuqishëm.

Prandaj, sa më shumë lëng që është në çarjet e çarjeve, aq më pak presion ka midis dy pllakave tektonike.

Shkencëtarët besojnë se Zona e Subduksionit të Cascadias do të jetë përgjegjëse për një tërmet të tillë apokaliptik që mund të shkatërrojë shumë qytete në pjesën perëndimore të Shteteve të Bashkuara.

Publikime te ngjashme