Simptoma të heshtura të kancerit që shfaqen në thonj: Nëse i vëreni këto ndryshime, shkoni menjëherë te mjeku

3 minutes, 25 seconds Read

Prania e melanomës mund të shihet në pllakën e thonjve

Nëse mezi prisni të vijnë ditët e ngrohta për të bërë banja dielli, me siguri tashmë jeni njohur me faktin që duhet të shkoni më shpesh për ekzaminim për shkak të zhvillimit të mundshëm të melanomës.

Siç shkruan “The Sun”, kanceri vdekjeprurës i lëkurës mund të shfaqet në vende ku shumë nuk e presin.

Sado e çuditshme që mund të duket, është e rëndësishme të kontrolloni edhe thonjtë tuaj, sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, transmeton Telegrafi.

Edhe pse është e rrallë që kanceri i lëkurës, përfshirë melanomën, të zhvillohet nën dhe rreth thonjve të duarve dhe këmbëve, kjo ndodh. Zakonisht shfaqet më shpesh te njerëzit me lëkurë të errët dhe të moshuarit.

Në rrezik janë edhe ata që kanë një histori familjare të melanomës ose kanë “fituar” më parë ndonjë dëmtim të thonjve.

Ka pesë shenja mbi dhe rreth thonjve që mund të tregojnë praninë e melanomës.

1. Vijë e errët

Një vijë e zezë ose kafe në thonjtë është një nga shenjat që nuk duhet anashkaluar. Ka shumë të ngjarë të shfaqet në gishtin e madh të dorës dominuese, përkatësisht këmbës dominuese. Megjithatë, ndryshimi i ngjyrës mund të ndodhë në çdo thua.

Njerëzit që kanë melanoma nën thonjtë e tyre mund të jetojnë në iluzionin se kanë një mavijosje ose, mund të mos e vërejnë fare ndryshimin. Përveç vijës së errët, ndryshimi mund të duket edhe si pigmentim i çrregullt nën thua.

2. Lëkurë e errët pranë thonjve

Nëse lëkura rreth thoit tuaj bëhet e errët, kjo mund të jetë një shenjë e melanomës së avancuar.

3. Ngritja e thonjve të duarve ose të këmbëve

Ju mund të keni menduar se sapo keni goditur gishtin e këmbës, por një thua i qëruar ose një pllakë thoi që ngrihet nga gishti juaj mund të jetë një shenjë e diçkaje më serioze.

Kur kjo ndodh, thoi juaj fillon të ndahet nga gishti dhe kufiri i bardhë në majë të thoit fillon të zgjatet ndërsa thoi ngrihet, shpjegon Shoqata Amerikane e Dermatologjisë.

4. Ndarja e thonjve

Një pllakë e shëndetshme e thonjve është e lëmuar dhe me shkëlqim, pa rrudha. Nëse ndodh që thoi fillon të çahet në mes, dhe nuk është rezultat i ndonjë efekti mekanik (ndikimi, përdorimi i një skedari etj.), duhet të shkoni te mjeku.

Ky lloj ndryshimi në thonjtë mund të jetë një shenjë e pranisë së melanomës.

5. Pabarazi në thonj

Kushtojini vëmendje nëse keni një gungë ose diçka si një nyjë nën thonj. Ky ndryshim mund të shoqërohet me një ndryshim në ngjyrën e thoit.

Melanoma e thonjve shpesh diagnostikohet në një fazë më të avancuar sesa melanoma e lëkurës.

Kjo është arsyeja pse këshillohet që, nëse vëreni një ndryshim të tillë, duhet të shkoni menjëherë te dermatologu.

Lajmi i mirë është se melanoma e zbuluar në një fazë të hershme, madje edhe në thonjtë, është e shërueshme në një përqindje të madhe, sipas Shoqatës Amerikane të Dermatologjisë.

Infermierja e ekzaminimit Laura Harker këshillon që të gjithë të kenë kujdes edhe për zona të tjera më pak të dukshme si vija e flokëve, zona pas veshëve, shputat e këmbëve dhe duart.

Dr. Philippa Kaye, mjeke e përgjithshme, thotë për The Sun se është e rëndësishme të njohësh trupin, të njohësh nishanet dhe të dish se si duken, sepse kështu do ta kuptosh nëse ndryshojnë.

– Vizitoni një mjek nëse vini re se nishani ndryshon në ngjyrë, madhësi, pamje, por edhe në ndjesitë që ndjeni, pra nëse nishani fillon të rrjedh gjak, të kruhet ose të bëhet i dhimbshëm – kujton doktoresha Kaye.

Publikime te ngjashme