Sekretari i Sigurisë Kombëtare Ukrainase e zbulon planin për çlirimin e plotë të Krimesë! Këto janë 12 hapat që duhet ndermarrë?

4 minutes, 12 seconds Read

Oleksii Danilov, sekretari i Këshillit të Sigurisë Kombëtare dhe Mbrojtjes në Ukrainë, publikoi në Facebook një plan për de-okupimin e plotë të Krimesë, një gadishull që ka qenë nën kontrollin rus që nga viti 2014.

Plani i tij përmban 12 hapa konkretë që duhet të ndërmerren pasi forcat ukrainase të çlirojnë ushtarakisht Krimenë, raporton Odessa Journal.

“Ekstradimi i të gjithë personave të dyshuar për tradhti dhe krime”

Krahas ndjekjes penale për kolaboracionizëm dhe tradhti të lartë, është duke u zhvilluar një mekanizëm i vlerësimit personal, i cili përcakton në mënyrë specifike nivelin e përgjegjësisë dhe shkallën e përfshirjes së personave të veçantë, qytetarëve të Ukrainës dhe banorëve të Krimesë, në mbështetjen e pushtuesve rusë. Kjo veçanërisht përfshin kufizime në të drejtën për të marrë pjesë në zgjedhje.

Në lidhje me nëpunësit civilë, gjyqtarët, prokurorët, oficerët e zbatimit të ligjit dhe kategoritë e tjera të njerëzve të cilët, që nga viti 2014, janë punësuar nga autoritetet ukrainase, veçanërisht nga Ministria e Punëve të Brendshme dhe Shërbimi i Sigurisë së Ukrainës, dhe pas shkurtit 2014 kanë punuar në strukturat e pushtimit rus, gjykatat ukrainase do të përcaktojnë nëse ata janë subjekt i përgjegjësisë penale. Nëse nuk i plotësojnë kërkesat, do t’u hiqen pensionet shtetërore dhe do t’u ndalohet punësimi i mëtejshëm në organet shtetërore dhe të vetëqeverisjes lokale në Ukrainë.

Rusia ose një formacion tjetër që do të kërkojë trashëgimi ligjore siguron ekstradimin e pakushtëzuar dhe të plotë të të gjithë personave të dyshuar për tradhti dhe vepra të tjera kriminale, shtetas të Ukrainës dhe shtetas të Rusisë, të cilët janë të përfshirë në krime lufte (krime ndërkombëtare që nuk kanë një parashkrim – gjenocid, ushtarak dhe kundër njerëzimit), i kryer në territorin e vendit tonë në përgjithësi, dhe në Krime në veçanti.

“Okupatorët ua kthejnë pronën pronarëve”

Propagandistët – gazetarët, punonjës të medias dhe ekspertë të ndryshëm që kontribuan në pushtimin, militarizimin e arsimimit të fëmijëve dhe nxitjen e armiqësisë ndaj Ukrainës nga ukrainasit, tatarët e Krimesë dhe kombësi të tjera – janë një grup me vëmendje të veçantë, krimet e të cilëve do të hetohen nga ukrainasit dhe nëse është e nevojshme, strukturat ndërkombëtare të zbatimit të ligjit. Vendimi i gjykatës do t’u heqë lirinë, titujt, pensionet, pasurinë, nderin dhe respektin.

Qytetarët e Federatës Ruse, të cilët erdhën ilegalisht për të jetuar në gadishullin e Krimesë pas shkurtit të vitit 2014, duhet të largohen menjëherë nga territori i Ukrainës brenda një periudhe që do të përcaktohet me ligj.

Veprimet që nuk janë kryer në përputhje me legjislacionin ukrainas pas shkurtit 2014, bëhen të pavlefshme. Pronësia e pronës mbetet tek qytetarët e Ukrainës. Nëse përvetësohet apo shtetëzohet, zaptuesit ua kthejnë pronën pronarëve.

Kalimi i transportit në qytetin e Kerch çmontohet për të siguruar lirinë e plotë të lundrimit si pjesë e programit të kompensimit.

Po zbatohet një program kompleks “Detoksifikimi” – neutralizimi i efekteve afatgjata të propagandës ruse në ndërgjegjen publike të një pjese të popullsisë së gadishullit. Në veçanti, duke përdorur përvojën e aplikimit të metodave efektive të denazifikimit të Gjermanisë në vitet e 40-ta, duke përfshirë pjesëmarrjen e grupeve të identifikuara që mbështesin në mënyrë aktive pushtimin rus në punët publike për rindërtimin e qyteteve të shkatërruara të Ukrainës përmes proceseve të zhvarrosjes dhe rivarrimit të viktimave të Rusisë (për personat e shpallur fajtorë nga gjykata për krime të tilla). Të Sigurohet qasje sa më të gjerë në informacion në lidhje me krimet e regjimit të Putinit.

Krijimi i një baze dokumentare të fakteve për krimet ruse kundër qytetarëve të Ukrainës që i rezistuan okupimit. Rivendosja e të drejtave për aktivistët ukrainas dhe tatarë të Krimesë.

Ndryshimi i emrit tw Sevastopolit

Lirimi i menjëhershëm i të gjithë qytetarëve të Ukrainës, tatarëve të Krimesë dhe ukrainasve të persekutuar nga Federata Ruse për arsye të motivuara politikisht që nga viti 2014 me kompensim për dëmet.

Danilov propozon riemërimin e Sevastopolit në “Objekt nr. 6”. Verkhovna Rada e Ukrainës do të vendosë më vonë për emrin e ri të qytetit. Ndoshta emri i tij do të jetë Ahtiar.

Çështja e projektit dhe vendndodhjes së monumentit “luftanija ruse”, në Krime do të shtrohet për diskutim publik. Për të kursyer fondet shtetërore, mund të përdoret bazamenti i monumentit të anijeve të fundosura në Sevastopol. /Telegrafi

Publikime te ngjashme