Paralajmërimi i fizikanit kryesor: “Mos i jepni Inteligjencës Artificiale tri gjëra – I dhamë të trijat!

5 minutes, 13 seconds Read

Nëse vazhdon zhvillimi i pakontrolluar i inteligjencës artificiale (AI), i nxitur nga konkurrenca midis kompanive, nëse nuk ndalojmë për të përcaktuar udhëzimet për zhvillimin e saj dhe disa rregullore, mund të na ndodhë që ajo të na pushtojë dhe të na zëvendësojë siç zëvendësoi Homo sapiens neandertalët, ka paralajmëruar fizikani dhe studiuesi i inteligjencës artificiale Max Tegmark në një intervistë të publikuar së fundmi një letër e hapur për një moratorium mbi zhvillimin e AI.

Në një podcast nga Lex Fridman, shkencëtar kompjuteri dhe studiues i inteligjencës artificiale në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts (MIT), Max Erik Tegmark, fizikan, kozmolog dhe studiues i mësimit të makinerive, profesor në MIT dhe president i Institutit Future of Life, shpjegoi, ndër të tjera gjërat, pse është i shqetësuar për mënyrën aktuale të zhvillimit të inteligjencës artificiale dhe pse ai shkroi një letër të hapur me një grup shkencëtarësh, mendimtarësh dhe ekspertësh të inteligjencës artificiale duke kërkuar një moratorium gjashtë mujor për zhvillimin e mëtejshëm të sistemeve më të fuqishme se GPT-4, shkruan Demokracia.com.

Në letrën, e cila kritikon qasjen ekzistuese në stilin – fillimisht ne ndërtojmë anijen, pastaj do ta riparojmë – dhe paralajmëron se gara e rëndësishme në zhvillimin e AI udhëhiqet nga drejtues të kompanive që nuk janë përfaqësues të zgjedhur të popullit, domethënë, elektoratit, por drejtuesit e kompanive teknologjike, autorët shtrojnë katër pyetje:

  • A duhet t’i lejojmë makinat të vërshojnë kanalet tona të informacionit me propagandë dhe gënjeshtra?
  • A duhet t’i automatizojmë të gjitha punët, përfshirë ato që mbushin jetën e njerëzve me kuptim?
  • A duhet të zhvillojmë mendje jo-njerëzore që përfundimisht do të mund të na tejkalojnë, të inteligjojnë, të vjetërohen dhe të na zëvendësojnë?
  • A duhet të rrezikojmë të humbasim kontrollin e qytetërimit tonë?

Letra është nënshkruar deri më tani nga më shumë se 27,500 njerëz, duke përfshirë historianin dhe autorin e disa librave bestseller si Sapiens Yuval Noah Harari, bashkëthemeluesin e Apple Steve Wozniak, bashkëthemeluesin e Skype Jaan Tallinn dhe studiues të shumtë të inteligjencës artificiale si Stuart Russell, Yoshua Bengio, Gary Marcus dhe Emad Mostaque.

Është e vështirë të pritet që letra e vetme mund të ndalojë ose ngadalësojë kompani si Google dhe Microsoft, por mesazhet e saj mund të arrijnë tek politikanët që mund të ndërmarrin veprime legjislative.

Tegmark ka vite që paralajmëron për AI

Në këtë kontekst, është interesante të theksohet se Tegmark nuk është i ri në zhvillimin e informatikës. Si nxënës i shkollës së mesme, ai dhe shoku i tij krijuan dhe shitën një përpunues teksti të shkruar në kod të pastër makine dhe një lojë të ngjashme me Tetris 3D të quajtur Frac. Sot në MIT, ai është i fokusuar në lidhjen e fizikës dhe mësimit të makinerive, domethënë në përdorimin e AI për nevojat e fizikës dhe fizikës për nevojat e zhvillimit të AI.

Instituti Future of Life, të cilin ai e drejton sot, publikoi një peticion të ngjashëm në vitin 2015 për një moratorium mbi zhvillimin e teknologjisë së armëve autonome. Së bashku me Tegmark, ai u nënshkrua nga një mori njerëzish të famshëm, duke përfshirë Stephen Hawking, Elon Musk, Stuart Russell, Noam Chomsky, Steve Wozniak, Martin Rees, Demis Hassabis, Ray Kurzweil dhe shumë të tjerë.

“Ne do të krijojmë inteligjencë aliene”

Në këtë tekst, ne do të transmetojmë një përkthim të disa prej pjesëve më të rëndësishme të bisedës midis Fridman dhe Tegmark, e cila ka mbi 800,000 shikime deri më sot.

Në pjesën hyrëse të bisedës gati tre orëshe, Tegmark thotë se, ndryshe nga shumë shkencëtarë të tjerë, ai beson se jeta e avancuar teknologjikisht, siç është jeta e njeriut në Tokë, është një përjashtim në universin e dukshëm.

“Nëse kjo është e vërtetë, na vendos një përgjegjësi të madhe që të mos ngatërrohemi… Ne jemi rojtarët e kësaj shkëndije të vetëdijes së avancuar që, nëse e ushqejmë dhe e ndihmojmë të rritet, mund të përhapet në të gjithë universin dhe mund ta kemi një e ardhme e mrekullueshme”, tha Tegmark.

“Nga ana tjetër, nëse jemi të pamatur në zhvillimin e teknologjisë, atëherë do ta shuajmë atë nga marrëzia ose në konflikte. Në fakt, mendoj se shumë shpejt do të na vizitojë inteligjenca e huaj (eng. inteligjenca aliene). Por ajo është një inteligjencë që do ta ndërtojmë vetë, dhe jo e huaj”, shtoi ai, duke theksuar se kjo inteligjencë artificiale do të jetë më ekzotike se inteligjenca e krijesave më ekzotike në Tokë, sepse nuk do të krijohet përmes konkurrencës së zakonshme darviniane, në të cilat janë të rëndësishme gjëra të tilla si vetë-ruajtja, frika nga vdekja etj.

Ai paralajmëroi se do të zhvillohet shumë më shpejt nga sa e lejon evolucioni, gjë që nënkupton një përgjegjësi të madhe që mendjet që do të krijojmë ia vlen të krijohen, se ato ndajnë vlerat tona dhe janë të mira për njerëzimin dhe jetën në përgjithësi.

Ai shpjegoi se është e vështirë për ne të imagjinojmë se si do të dukej një inteligjencë që nuk i frikësohet vdekjes, që mund të mësojë një gjuhë, si suedishtja, në një moment, ose mund të fshijë nga kujtesa të gjitha përvojat që nuk i pëlqen. .

Ai paralajmëroi se është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm dhe të mendojmë për faktin e qartë se hapësira për zhvillimin e inteligjencës artificiale është shumë e gjerë dhe se është shumë e rrezikshme të supozohet se inteligjenca artificiale do të jetë në çfarëdo mënyre e ngjashme me tonën.

Publikime te ngjashme