Kryetari i ri i Kuvendit të Malit të Zi, mban ilegalisht shtetësinë e Serbisë

3 minutes, 40 seconds Read

Sipas të gjithë treguesve të disponueshëm, kryetari i ri i Kuvendit të Malit të Zi, Andrija Mandiq, posedon në mënyrë të paligjshme shtetësinë serbe për shkak se e ka fituar pas vitit 2006, por Ministria e Punëve të Brendshme malazeze, sipas burimeve të Pobjedës nga ky institucion, i ka duart e lidhura për shkak për të kompletuar pengimin nga Ministria e Punëve të Brendshme e Serbisë.

PA PERGJIGJE

Drejtori i përgjithshëm i Drejtorisë për të huaj, shtetësi dhe të huaj në MPB, Radovan Popoviq, ka thënë për Pobjeda se nuk kanë marrë asnjë përgjigje nga MPB-ja e Serbisë lidhur me shtetësinë e kryetarit të ri të Kuvendit të Malit të Zi.

“Kërkesa nëse Mandiqi ka nënshtetësi serbe dhe që kur e kemi dërguar në korrik përmes Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe nuk kemi marrë asnjë përgjigje” – i tha Popoviç për Pobjeda, por gjithashtu përkujtoi se, sipas ligjit, lëshohet certifikata e shtetësisë serbe vetëm me kërkesë të palës.

Sipas të dhënave të Pobjeda, të cilat më herët i kishte publikuar Alternativa, Andrija Mandiq ka nënshtetësi serbe, por nuk ka vendbanim. Nënshtetësinë serbe e ka marrë në vitin 2009, që do të thotë se sipas ligjit malazez për shtetësinë, ai automatikisht e humb shtetësinë malazeze dhe nuk mund të jetë kryetar i Kuvendit të Malit të Zi.

Në certifikatën e nënshtetësisë të lëshuar nga Ministria e Punëve të Brendshme të Republikës së Serbisë për Andrija Mandiqin dhe të publikuar nga Alternativa Crna Gora, thuhet se Mandiq është shtetas i Republikës së Serbisë dhe se “është i regjistruar në regjistër të qytetarëve në zonën e vendbanimit Stari Grad për vitin 2009, me numër rendor aktual 1229”.

PRETENDIMET

Andrija Mandiq nuk e konteston as shtetësinë serbe, por pretendon se ajo është marrë në mënyrë të ligjshme dhe nuk tregon se kur e ka marrë.

“Kam shtetësi që është plotësisht në përputhje me rregulloret e ish bashkimit shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi, Kushtetutën e Malit të Zi dhe ligjet në fuqi, Kushtetutën dhe ligjet në fuqi të Serbisë. Meqenëse jam ftuar nga MPB-ja që në procedurën e paraparë që të dëshmoj dhe komunikoj faktet lidhur me shtetësinë, ju njoftoj se kam shtetësi ligjore” – tha Mandiq në mars të këtij viti.

Mirëpo, rrjedha e mëtejshme e procedurave lidhur me shtetësinë e Mandiqit tregon se kryetari i ri i Kuvendit ka bërë pengesa të ndryshme për të mos përcaktuar se kur e ka marrë nënshtetësinë.

Fillimisht, në muajin mars, Mandiq kërkoi që të shtyhet deklarata e tij në MPB-në e Malit të Zi, e më pas përmes përfaqësuesit të tij, ai dorëzoi deklaratë në të cilën deklaroi se shtetësinë serbe e ka marrë në përputhje me ligjin, pa specifikuar se kur.

Në ndërkohë, përmes përfaqësuesit të tij Miroj Jovanoviq, i ka dërguar MPB-së një dokument dhe një deklaratë në të cilën pretendon se gjithçka është e ligjshme.

Në dokument, sipas informacioneve jozyrtare të Pobjedës, shkruhet se Mandiq i ka plotësuar kushtet për marrjen e nënshtetësisë serbe sepse nga viti 1999 deri në vitin 2000 ka mbajtur postin shtetëror të zëvendësministrit federal në Qeverinë e RFJ-së. Ai ishte zëvendës i ministrit federal të ekonomisë, Milan Bek, në Qeverinë e Momir Bullatoviqit.

Megjithatë, historia e re e Mandiqit nuk përputhet me deklaratat e tij të 15 viteve e më shumë më parë. Kështu, më 25 shtator 2007, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, Mandiq tha se nuk ka nënshtetësi serbe, por se do të aplikojë për të.

Katër vjet pas kësaj, më 28 mars 2011, ai deklaroi se ka nënshtetësi serbe, të cilën e ka marrë në bazë të ndryshimeve në Ligjin serb për shtetësinë, nga shtatori 2007, i cili përcakton se të gjithë pjesëtarët e kombit serb, të cilët e kanë nuk ka vendbanim në Serbi, mund të marrë nënshtetësinë serbe.

Publikime te ngjashme