Kanceri kolorektal shënon rritje tek të rinjët, shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë arsyen

5 minutes, 5 seconds Read

Është një tendencë alarmante: diagnozat e kancerit kolorektal (kolonal) janë në rritje te njerëzit nën moshën 50 vjeç. Kjo bëri që Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA të ndryshojë rekomandimet e saj në maj 2021 që depistimi i kancerit të zorrës së trashë të fillojë në moshën 45 vjeç. rekomandohej që ekzaminimet e kancerit të zorrës së trashë të fillonin në moshën 50 vjeçare.

Ndërsa kanceri i zorrës së trashë është i rrallë tek të rriturit e rinj, ai është kanceri i tretë më i zakonshëm dhe shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri në mbarë botën, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit . Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njihni shenjat e hershme të kancerit të zorrës së trashë, shkruan CNN.

Çfarë është kanceri kolorektal?

Kanceri kolorektal përfshin kancerin e zorrës së trashë dhe kancerin rektal. Është një sëmundje në të cilën qelizat në zorrën e trashë ose rektum rriten jashtë kontrollit. Rritjet jonormale, të quajtura polipe , ndonjëherë formohen në zorrën e trashë ose rektum. Me kalimin e kohës, këto polipe mund të zhvillohen në kancer.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit , rreziku i zhvillimit të kancerit kolorektal është rreth 1 në 23 për burrat dhe 1 në 25 për gratë. Faktorët gjenetikë, mjedisorë dhe të stilit të jetesës mund të ndikojnë në rrezikun tuaj për kancer kolorektal .

Cilat shenja të kancerit të zorrës së trashë duhet të kërkoni?

Polipet në zorrën e trashë dhe kanceri kolorektal nuk shkaktojnë gjithmonë simptoma, veçanërisht në fillim. Disa simptoma të kancerit të zorrës së trashë mund të përfshijnë:

Një ndryshim në zakonet e zorrëve
Gjak në ose në jashtëqitje tuaj (feces)
Gjakderdhje rektale me gjak të kuq të ndezur
Diarre, kapsllëk ose ndjenjë se zorra juaj nuk zbrazet plotësisht
Humbje peshe e papritur
Ngërçe ose dhimbje barku
Dobësi dhe lodhje
Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, bisedoni me mjekun tuaj. Këto mund të jenë një shenjë e diçkaje tjetër përveç kancerit. Por ju do të dini se çfarë i shkakton këto simptoma vetëm nëse vizitoheni nga mjeku juaj.

Pse ka një rritje të rasteve të kancerit të zorrës së trashë tek të rinjtë?

Kanceri kolorektal është shkaku kryesor i vdekjes nga kanceri tek njerëzit nën 50 vjeç. Ekspertët shëndetësorë nuk janë të sigurt se çfarë po shkakton rritjen e diagnozave të kancerit të zorrës së trashë . Megjithatë, dieta e dobët dhe mungesa e aktivitetit fizik mund të jenë pjesë e arsyes.

Mijëvjeçarët (njerëzit e lindur midis 1981-1996) kanë dy herë më shumë rrezik për kancer kolorektal krahasuar me ata të lindur në vitin 1950, sipas një studimi të vitit 2017 . I njëjti studim zbuloi se njerëzit nën moshën 55 vjeç kanë gati 60% më shumë gjasa të diagnostikohen me sëmundje në fazën e vonë sesa të rriturit e moshuar. Kjo i bën më sfiduese shanset për të mbijetuar nga kanceri i zorrës së trashë.

Çfarë ekzaminimesh ofrohen për të zbuluar kancerin e zorrës së trashë?

Kolonoskopia është standardi i artë për shqyrtimin . Është mënyra e preferuar për të diagnostikuar këto lloje kanceresh. Kolonoskopia lejon mjekun tuaj të inspektojë drejtpërdrejt pjesën e brendshme të zorrës së trashë. Ai ka avantazhin e shtuar duke i lejuar mjekut tuaj të heqë polipet potencialisht parakanceroze kur zbulohen.

Ekzistojnë teste të tjera depistuese që shikojnë ADN-në e kancerit ose gjakun në jashtëqitje (feces). Por këto teste nuk janë të përshtatshme për të gjithë pacientët, veçanërisht ata me rrezik më të lartë.

Çfarë duhet të di për një kolonoskopi?

Kanceri i zorrës së trashë mund të parandalohet përmes zbulimit të hershëm. Kolonoskopia është një procedurë rutinë që është bërë për dekada . Pacientit i kërkohet të përgatitet paraprakisht duke iu përmbajtur një diete të veçantë të lëngshme . Pasi në zyrën e mjekut, pacientit i jepet anestezi dhe zakonisht nuk kujton procedurën.

Gjatë një kolonoskopie , një instrument i hollë, si tub, me një dritë dhe një lente për shikim, futet në rektum. Mund të ketë gjithashtu një mjet për të hequr indet që mund të kontrollohen për shenja të sëmundjes.

Rreziqet që lidhen me procedurën janë shumë të ulëta në krahasim me përfitimet e gjetjes së sëmundjes themelore që mund të mos zbulohet.

Kur duhet të fillojnë njerëzit të kontrollohen për kancerin e zorrës së trashë?

Në maj të vitit 2021, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA-së ndryshoi rekomandimet e saj për shqyrtimin e kancerit të zorrës së trashë për të filluar në moshën 45 vjeç dhe jo 50 vjeç. Kjo është për shkak të rritjes së diagnozave të kancerit kolorektal tek të rriturit më të rinj.

Nëse keni simptoma të kancerit të zorrës së trashë, mos prisni. Ju mund të avokoni që të kontrolloheni edhe nëse mosha juaj nuk bie në udhëzimet.

Çfarë ndodh nëse ekzaminimi zbulon polipe?

Nëse një kolonoskopi ose një ekzaminim tjetër zbulon polipe prekanceroze, hapat e ardhshëm varen nga ajo që gjen mjeku juaj. Nëse polipet testohen dhe nuk janë prekancerozë dhe nuk ka simptoma, pacienti mund të kthehet për t’u kontrolluar çdo 10 vjet. Polipet që janë parakancer mund të hiqen në mënyrë të sigurt dhe mund të parandalojnë kancerin e zorrës së trashë.

Çdo trajtim shtesë varet nga lloji i kancerit, sa i madh është dhe nëse është përhapur. Trajtimet për kancerin kolorektal mund të përfshijnë kirurgji, rrezatim dhe kimioterapi, ndër trajtime të tjera. Flisni hapur me mjekun tuaj dhe bëni pyetje nëse nuk kuptoni diçka./Gazeta Shneta

Publikime te ngjashme