Dodik kërcënon hapur perendimin: “Republika Serbe do të jetë një shtet i pavarur.:”

2 minutes, 28 seconds Read

Presidenti i Republikës Serbe të Bosnjës, Milorad Dodik përsëriti sot se nuk beson në shtetin e BeH dhe se e vetmja zgjidhje racionale është ndarja e këtij shteti.

“Unë nuk besoj në Bosnjë dhe Hercegovinë, është një vend i mbyllur, nuk ka pasur kurrë një shans për të pasur sukses, Bosnja dhe Hercegovina nuk ka pasur perspektivë edhe kur u krijua në Dejton, dhe e vetmja gjë racionale është ta ndajmë atë”, tha Dodik në programin “Oko” të Radiotelevizionit të Serbisë (RTS).

Sipas tij, përfaqësuesit boshnjakë janë pajtuar të nënshkruajnë Marrëveshjen e Dejtonit, sepse fuqitë e mëdha u kanë premtuar se një ditë do të ketë centralizim të plotë të BeH.

Duke folur për deklaratën e tij të fundit se mbron bashkimin e Republikës Serbe me Serbinë, ai tha se nuk e sheh problem në “madhimin e Serbisë” dhe se jeton me idenë dhe shpresën që një ditë në të ardhmen do të jetë një RS dhe Serbia e bashkuar.

Ai shtoi se kjo është “aspirata historike” e popullit serb në RS.

Duke deklaruar se RS kujdeset për paqen, ai tha se populli serb nga RS nuk do të pajtohet kurrë me një BeH të tillë dhe se përfaqësuesit boshnjakë po kërcënojnë me luftë nëse RS bëhet e pavarur.

“RS do të jetë një shtet i pavarur dhe këtë do ta arrijë në paqe. Ne nuk kemi plan lufte, një ditë do ta marrim atë vendim në parlament dhe do ta shpallim RS-në shtet të pavarur. Si do ta pengoni me armë këtë vendim të parlamentit”, tha Dodik.

Ai shtoi se “ai ka disa aleatë” për këtë dhe disa “do të duhet” të mbështesin pavarësinë e RS.

Dodik hodhi një sërë akuzash ndaj Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës, duke njoftuar se Asambleja Kombëtare e RS-së nesër do të miratojë një vendim për tërheqjen e gjyqtarëve serbë nga ai institucion gjyqësor.

Sipas tij, tani çështja kryesore politike është çështja e pronës shtetërore, me të cilën Republika Srpska dëshiron të shembet.

Presidenti i RS tha më tej se Bosnja dhe Hercegovina nuk e njeh Kosovën, se në lidhje me çështjen e Kosovës “e pason Beogradin”, ndërsa boshnjakët do ta njohin pavarësinë e Kosovës, duke shmangur përgjigjen e drejtpërdrejtë në pyetjen se pse Bosnja dhe Hercegovina abstenoi nga votimi për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës dje.

Në Këshillin e Evropës dje, zëvendësambasadorja Tanja Milashinoviq, e cila është anëtare e stafit nga RS, abstenoi nga votimi.

“Ata nga Sarajeva do ta copëtonin Serbinë dhe çdo ditë i kërkojnë (presidentit serb Aleksandar) Vuçiq të sulmojë Dodikun. Problemi i tyre është Serbia e fortë”, tha Dodik.

Publikime te ngjashme