A zgjoheni në mes të natës dhe më pas nuk arrini të flini përsëri? Ja si të shpëtoni nga ky problem

1 minute, 59 seconds Read

Shumë njerëz ankohen se çdo natë diçka duket se i zgjon në të njëjtën kohë – dhe ata nuk mund të flenë gjumë deri në mëngjes.

Disa madje shohin disa arsye mistike në këtë, por shkencëtarët kanë një mendim krejtësisht të ndryshëm, dhe ai ka vlefshmëri shkencore.

Një studim i mjekësisë së gjumit zbuloi se rreth një e treta e të rriturve zgjohen të paktën tre herë në javë gjatë natës. Dhe më shumë se 40% e këtij grupi kanë probleme për të fjetur.

Pra, kjo nuk është një dukuri e rrallë. Por ky ndërgjegjësim nuk e bën më të lehtë, ndaj është e rëndësishme të kuptohen shkaqet e problemit.

Ekspertët shpjegojnë se gjatë gjumit njeriu kalon në disa cikle prej 90 minutash. Dhe këto cikle korrespondojnë me faza të ndryshme të gjumit. Në njërën prej tyre, personi zhytet në një gjumë më të lehtë dhe më të lehtë dhe zhurma më e vogël mund ta zgjojë atë. Një makinë që kalon nën dritare, një partner që lëviz në shtrat, një mace që vendos të mprehë kthetrat e saj – çdo gjë.

Greg Murray, profesor dhe drejtor i Qendrës për Shëndetin Mendor në Universitetin e Teknologjisë Swinburne, ju këshillon të ndiqni disa rregulla për të hequr qafe zgjimet e natës:

▪ Mos pini shumë lëngje gjatë natës. Të shkuarit e shpeshtë në tualet gjatë natës do t’ju pengojnë të bini në gjumë. Kur largoheni nga ngrohtësia e shtratit tuaj, zemra juaj duhet të pompojë gjak përmes trupit tuaj për t’ju mbajtur ngrohtë.
▪ Kur të zgjoheni, mos e kontrolloni orën – kjo do të rrisë nivelin tuaj të ankthit. Mos flini me kafshë shtëpiake. Ata duhet të kenë vendin e tyre për të fjetur në mënyrë që të mos ndërhyjnë me tuajin.
▪ Lëreni derën të hapur. Temperatura optimale për të fjetur është 18 gradë. Në këtë rast, pulsi dhe rrahjet e zemrës ulen dhe është më e lehtë të biesh në gjumë.
▪ Meditoni para gjumit. Në vend që të përsërisni ngjarjet e ditës në mendjen tuaj, thjesht lërini të shkojnë dhe relaksohuni./Telegrafi

Publikime te ngjashme