Zyrtare: Kroacia pranohet në Eurozonë

HomeLajmeBota

Zyrtare: Kroacia pranohet në Eurozonë

Këshilli për Çështjet Ekonomike dhe Financiare të BE-së (Ecofin) ka miratuar tri akte ligjore përfundimtare që janë të nevojshme për Kroacinë për të futur euron më 1 janar 2023.

Ndër to është vendimi për kursin e konvertimit të kunës në euro në barazinë qendrore prej 1 euro = 7,53450 kuna. Kursi përfundimtar i këmbimit është i barabartë me kursin me të cilin kuna është përfshirë në Mekanizmin Evropian të Kursit të Këmbimit (ERM II) dy vjet më parë.

Përveç dekretit që vendosi normën përfundimtare të konvertimit të kunës në euro, Ecofin miratoi edhe dy akte të tjera ligjore – vendimin për pranimin e euros në Kroaci dhe ndryshimin e dekretit me të cilin Kroacia do të shtohet në listën e 19 shteteve anëtare të eurozonës si shteti i 20-të. Vendimet e sotme përfundojnë procesin e vendimmarrjes në Këshill dhe Kroacia do të bëhet anëtarja e 20-të e eurozonës që nga 1 janari 2023, raporton Index.

“Dëshiroj të përgëzoj kolegun tim Zdravko Mariq dhe të gjithë Kroacinë që u bë vendi i 20-të që hyn në eurozonë. Futja e euros nuk është një garë, por një vendim politik i përgjegjshëm. Kroacia ka përmbushur me sukses të gjitha kriteret e nevojshme ekonomike dhe nga 1 janari 2023, do të paguajë në euro”, tha ministri çek i financave Zbinek Stanjura, i cili kryeson Ekofin.

“Ky është një mesazh shumë i fortë, pozitiv për të gjithë qytetarët tanë. Unë jam mirënjohës për të gjitha institucionet që na ndihmuan në këtë proces. Faleminderit BQE-së dhe të gjithëve që morën pjesë dhe kontribuuan në këtë proces. Faleminderit ekipit kroat, të udhëhequr nga kryeministri Plenkoviq dhe guvernatori Vujçiq, faleminderit qytetarëve që më dhanë mundësinë të jem këtu sot”, tha ish-ministri i Financave, Zdravko Mariq.

Çka pritet më tej?

Kroacia ka përmbushur kështu një nga dy synimet e mbetura strategjike për t’iu bashkuar integrimit më të thellë brenda BE-së. E dyta është hyrja në zonën Shengen, e cila me shumë gjasa do të vendoset në vjeshtë, dhe në vitin e dhjetë të anëtarësimit, Kroacia mund të hyjë njëkohësisht në Eurozonë dhe Shengen.

Dokumentet kryesore për vendimin për të hyrë në Eurozonë ishin raportet e konvergjencës së Komisionit dhe Bankës Qendrore Evropiane (BQE), të cilat u publikuan më 1 qershor. Ata konfirmuan se Kroacia plotëson të katër kriteret nominale të konvergjencës dhe se legjislacioni i saj është plotësisht i harmonizuar me kërkesat e Traktatit të BE-së dhe Statutin e Sistemit Evropian të Bankave Qendrore / Bankës Qendrore Evropiane.

Me vendimet e Ekofin, Kroacia i bashkohet Eurozonës, e cila sot ka më shumë se 340 milionë banorë dhe është ekonomia e dytë më e madhe në botë, me 15 për qind të PBB-së botërore.

COMMENTS

x